Gå till innehåll

Fiskare protesterar med sina båtar mot vindkraftspark

"Ingen vindkraft på våra fiskeplatser" står det på demonstranternas flagga. T.v. stillbild från film från demonstrationen, t.h. genrebild. Foto: Göteborgs-Posten/Getty Images

SFPO, Sveriges Fiskares Producentorganisation, har under dagen protesterat mot byggen av vindkraftsparker utanför västkusten, då det skadar deras näringsverksamhet. I både Göteborg och i Varberg har fiskare samlats med sina båtar i hamnen för att visa sitt missnöje, rapporterar Göteborgs-Posten.

Vindkraftsparkerna i fråga är de som regeringen i maj godkände ska få byggas i Galene och Kattegatt Syd, som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om. SFPO skriver i ett pressmeddelande att vindkraftsparkerna “innebär att det i framtiden inte kommer att kunna bedrivas något yrkesfiske i Kattegatt.”

– Man lägger vindkraftverken på fiskarnas lekplatser och på de absolut bästa fiskeplatserna, säger Peter Ronelöv Olsson från SFPO till GP, och säger att fler aktioner planeras för att protestera mot regeringens så kallade gröna investering.
– Idag är vi snälla, men sen står vi på barrikaderna, varnar Peter Ronelöv Olsson.

I Göteborg deltog runt 25 fiskebåtar, och i Varberg ska det ha varit 15 stycken. Enligt SFPO:s pressmeddelande ska demonstrationer även äga rum i Lomma.

Se också: Försvarsmakten: havsbaserad vindkraft försämrar Sveriges militära förmåga

Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig

Senaste från Nyhetsbyrån