Gå till innehåll

Fyra av fem solcellssystem i landet felinstallerade – utgör brandfara

Foto: Getty Images

Felaktigt installerade solceller har orsakat hela 79 bränder mellan 2018 och 2022, har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap funnit i en granskning, rapporterar SVT. I majoriteten av fallen har det handlat om solceller på hustak, men även mindre installationer på till exempel lampor eller soptunnor.

Solceller bedöms ha varit avgörande för ett antal större bränder som ägt rum runt om i landet de senaste åren, senast när Woolpowers fabrik i Östersund brann ner tidigare i veckan. Solceller var i de 79 fallen inte alltid orsaken till bränderna, men bedöms har försvårat släckningsarbete, enligt räddningstjänsten.

Men ofta är det komponenter kopplade till solcellerna som fattar eld, vilket bland annat ledde till förstörelsen av ett hotell i Laholm i augusti 2021, och en villa i Vänersborg i oktober 2022. Växelbrytare och brandmansbrytare pekas ut som brandorsakerna, skriver SVT.

Enligt MSB är det ofta felinstallationer av solcellsanläggningarna som ytterst orsakar bränderna. Branschorganisationen Installatörsföretagen konstaterar enligt SVT samtidigt att upp till hela fyra av fem solcellsanläggningar i landet har brister i sin installation.

Senaste från Nyhetsbyrån