Gå till innehåll

Fyra invandrare dömda till ett års sluten ungdomsvård för brutal gruppvåldtäkt

Genrebild. Foto: Getty Images

Den 10 maj föll domen i hovrätten för fem arabisktalande tonåringar som våldtog en kvinna i Malmö förra året. Av dem dömdes fyra till sluten ungdomsvård mellan nio och sexton månader, och en, som var 18 år vid tiden för händelsen, dömdes till ett fängelsestraff på fem år och tio månader.

Tonåringarna var mellan 15 och 18 år när de omringade en kvinna i centrala Malmö en kväll i oktober 2022. Kvinnan var på kvällspromenad i de centrala delarna av den mångkulturella staden, eftersom hon kände sig säkrare där det rör sig folk, säger hon i en intervju med Aftonbladet. De fem tonåringarna sade saker till varandra på arabiska, vilket kvinnan inte förstod, innan de gruppvåldtog henne i Kungsparken. Gärningen avbröts endast av att en polispatrull av en slump anlände till platsen.

Vid gripandet av gärningsmännen ska en av dem ha haft kvinnans bankkort och id-handlingar på sig, skrev SVT vid den första domen i Malmö tingsrätt i februari i år.

Tingsrättens dom överklagades av ungdomarnas advokater, men den nya domen i hovrätten blev något strängare. En av de yngre våldtäktsmännen, en 15-åring, dömdes ursprungligen till ungdomsövervakning, men detta ändrades till sluten ungdomsvård i nio månader.

Senaste från Nyhetsbyrån