Gå till innehåll

Gängen infiltrerar banker – Bedrar kunder

Genrebild. Banken på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Getty Images

De invandrade kriminella gängen i Sverige har insiders på svenska banker, rapporterar Sveriges Radio. I ett inslag berättar en kvinna om hur hon i samband med ett bostadsköp fick sitt BankID kapat.

Kvinnan som fallit offer för ett gängkriminellt bedrägeri, kallad Elisabeth, säger att hon blev uppringd av några som sade sig samarbeta med hennes bank, för att berätta att hennes BankID hade kapats. Detta skedde omedelbart efter att hon hade gjort en större överföring mellan två konton för ett bostadsköp.

– Hur kan han veta vilken bank jag har? Det var där jag insåg att det här var något lurt, säger Elisabeth till radion. Hon tror att någon på banken berättat för telefonbedragarna om hennes överföring. I SR:s reportage är banken anonym.

Personen på telefon inger förtroende genom att bland annat ange personnumret på bankens säkerhetsansvarige när Elisabeth ber om det. Därefter ombes hon logga in på sitt BankID, och det är då bedragarna kommer åt hennes konto. En kort tid därefter har det gjorts tolv stora uttag från hennes besparingar.

Banken vägrar först betala tillbaka pengarna till Elisabeth, som då anmäler dem till Arn, Allmänna reklamationsnämnden. Då lovar plötsligt banken att betala tillbaka de stulna summorna till henne, så länge hon drar tillbaka sin anmälan.

– Jag är ganska övertygad om att min bank hade sina skäl till att de inte ville figurera i Arn, säger Elisabeth till SR.

Polisen bekräftar för den statliga radion att gängkriminella har infiltrerat den svenska bankvärlden, utöver många andra samhällsfunktioner.
– Vi ser ju exempel på att man börjar placera in personer i rätt samhällsfunktion från de kriminella nätverken, säger Charlotta Mauritzon på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Senaste från Nyhetsbyrån