Gå till innehåll

Hamasprofil kräver “vrede” – Kan leda till våldsdåd i Sverige

Khaled Meshaal i en intervju med BBC 2014. Foto: BBC/Getty Images

Den tidigare Hamasledaren Khaled Meshaal efterlyser i ett videouttalande att muslimer över hela världen “visar sin vrede” till stöd för Palestina, rapporterar TT. Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp ökar uppmaningen risken för islamiska terrordåd i Sverige.

”Vi måste bege oss till torgen och gatorna i den arabiska och islamiska världen på fredag”, säger terrorprofilen enligt TT.

Det är i en video som skickades till nyhetsbyrån Reuters som Meshaal kräver att fredagen den 13:e oktober ägnas till demonstrationer mot Israel, sionister, och USA. Han uppmanar muslimer att bli “martyrer för Al-Aqsa” (det arabiska namnet för det heliga tempelberget i Jerusalem), och att angripa Israel ifall man är från något av den judiska statens grannländer.

“Det är dags för jihad att tillämpas på marken snarare än bara i teorin”, säger Meshaal enligt en sammanfattning. Hamasledaren ber också om pengar till Hamas och andra rörelser som strider mot Israel, i vad han kallar “finansiell jihad”.

“Idag ber vi om ert blod och era själar”, avslutar Meshaal sitt budskap.

“Självfallet ökar det hotet mot vår judiska minoritet och det är jätteallvarligt”, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till TT. Enligt honom bör myndigheter i Sverige vara uppmärksamma på uppmaningen, och han menar att liknande budskap som kommit från muslimska profiler i Sverige bör utredas av polisen.

I samband med koranbränningarna var det mycket retorik i den muslimska världen om att Sverige är en sionistisk stat, som stödjer Israel i konflikten mellan dem och Palestina samt Hamas. Terrorhotnivån i Sverige höjdes i augusti från en trea till en fyra, av totalt fem, vilket innebär “högt hot” för terroraktioner i landet.

Senaste från Nyhetsbyrån