Här skålar statsministern med kritiserade EU-toppen – Som kan försvinna efter valet
Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som bland annat ligger bakom flera av EU:s kontroversiella satsningar på “grön omställning”, gästade på måndagen Sverige, där hon träffade statsminister Ulf Kristersson och Moderaternas Europaparlamentariker Tomas Tobé. På sociala medier talar nu statsministerns parti sig varmt för den kritiserade EU-toppen, samtidigt som hennes chanser att stanna kvar som kommissionens ordförande anses mycket låga.
I Sverige besökte von der Leyen bland annat en skog, där hon fick lära sig förstå svenska skogsägares villkor. Just skogsbruket, som i Sverige är en mycket viktig näring jämfört med i andra medlemsländer, har varit en stridsfråga i EU med anledning av de klimatpolitiska åtgärderna som antagits under von der Leyens ordförandeskap.
Se också: Sågat EU-förslag om skogsbruk räddades av L – Kostar Sverige 350 miljarder
“Tack kära Ursula för ditt ledarskap och stöd!”, skriver M-toppen i Bryssel Tomas Tobé i ett svar till von der Leyens inlägg om tiden i Sverige.
Moderaterna ingår i gruppen EPP i Europaparlamentet, där Ursula von der Leyens eget parti, de tyska Kristdemokraterna, är mycket tongivande. Det är däremot inte EU-parlamentet som nominerar EU-kommissionens ordförande, utan det gör medlemsländernas regeringar.
Tyskland styrs sedan 2021 av en rödgrön regering, som nu tros överväga att istället för von der Leyen skicka en miljöpartistisk inrikesminister till den mäktiga EU-posten, skriver Brussels Signal med hänvisning till tyska medier. Samtidigt har Europeiska rådets ordförande, den belgiske liberalen Charles Michel – enligt vissa von der Leyens rival, också sneglat på möjligheterna att ta över ordförandeskapet i kommissionen, skriver Politico.
Se också: Trots elkris och opopulär klimatpolitik – Ursula von der Leyen hyllar sig själv i stort årligt tal
Trots kritiken von der Leyens politik på klimatområdet och migrationen har fått från höger, så har hon också fiender till vänster. Bland annat menar flera gröna och socialistiska Europaparlamentariker att hon “urvattnat” EU:s klimatpolitik, och att migrationspakten som antogs under mandatperioden inte är tillräckligt liberal. Hennes medieframträdanden med Italiens högernationalistiska premiärminister Giorgia Meloni har också mött kritik från såväl liberaler som socialister.
Enligt Politico kan hon därför inte heller räkna med att godkännas av EU-parlamentet, även om hon blir nominerad av den tyska regeringen som kommissionär. 2019 valdes Ursula von der Leyen till EU:s högsta position med endast nio rösters övervikt i parlamentet, skriver tidningen.
Se också: EU lovar bekämpa massmigrationen – genom mer “laglig” invandring
Sverigedemokraterna, som tillhör den nationalistiska ECR-gruppen EU-parlamentet, ställer sig inte bakom Ursula von der Leyen som kommissionsordförande, uppger en källa nära partiet till Nyhetsbyrån. Istället nämner man namn som Markus Söder, som för närvarande är ministerpresident i Bayern i Tyskland, för det kristdemokratiska partiet CSU.