Gå till innehåll

Högerstyret slutar sponsra kultur – Artisternas vrede: Bojkotta Norrköping

Kommunalråd Christopher Jarnvall (SD) och Norrköpings konserthus. Foto: Riks/Getty Images

M-SD-L-KD-styret i Norrköping ska avskaffa kultur- och fritidsförvaltningen, säger upp sin kulturchef, och säljer det kommunalt ägda konserthuset Louis De Geer Konsert & Kongress. Istället ska kulturen koordineras av ett nyinrättat så kallat Tillväxtkontor. Nu reagerar Artistsverige starkt på att det inte längre kommer vara skattemedel som läggs på kulturen i Norrköping, och musikern Tomas Andersson Wij uppmanar kulturella aktörer att inte uppträda i staden. Detta rapporterar Expressen.

“[M,] SD, L och KD bestämt att kultur i Norrköping inte ska få kosta staden någonting. Norrköping ska vara en stad utan fantasi, extas, skönhet, allvar och överraskningar. Bara den omedelbart lönsamma kulturen ska få finnas”, rasar Andersson Wij i ett Instagram-inlägg.

“Tycker vi ska ge politikerna i Norrköping vad de ber om. Jag kommer inte att spela där under 2024 och jag uppmanar mina artistkollegor som har möjlighet att inte heller göra det”, fortsätter han.

Andersson Wij får medhåll av artister som Niklas Strömstedt och Stefan Sundström i sitt kommentarsfält. Även gruppen Eldkvarns frontman Plura Jonsson, själv Norrköpingsbördig, är negativ till politikernas omprioriteringar.
“Utan kultur dör vi”, konstaterar Plura Jonsson till Expressen.

SD: Bojkotten en “15 minutes of fame”
Kommunalrådet Christopher Jarnvall (SD) delar inte kritikernas bild av att kulturen i Norrköping blir lidande.
”Jag känner inte igen att vi i styret av Norrköping skulle negligera kulturen. Tvärtom. Vi från Sverigedemokraterna har varit mycket tydliga med att vi vill värna såväl våra muséer som vår teater och vår fina symfoniorkester”, skriver han i en kommentar till Nyhetsbyrån.

“Det är tydligen någon trubadur som har manat till bojkott mot Norrköping och fått ’gilla’ från några kolleger. Såg namnet men känner inte till vem det är. Misstänker att detta blir hans ’15 minutes of fame’ och det var kanske hans avsikt…”, fortsätter Jarnvall.

Norrköpings kommunstyrelseordförande Sophia Jarl (M) är också oförstående för kritiken från musikerna. Enligt henne har Norrköping haft en framgångsrik musiksommar med massor med uppträdanden, och hon utlovar en kulturell blomstring för staden när den blir mer tillväxtsinriktad.

“[Tomas Andersson Wij] är varmt välkommen till mig i Norrköping för att prata om hur vi nu rustar Norrköping för att kulturen ska bli en ännu större del av framtidens tillväxt. Hans uttalande är en del av en otroligt hätsk debatt som blossat upp utifrån något som jag tror i grunden är positivt för kulturen som helhet”, skriver Sophia Jarl till Expressen som ett svar på Tomas Andersson Wijs bojkott.

Senaste från Nyhetsbyrån