Gå till innehåll

Högsta domstolen: Sänk straff för upploppsmakare av “starka rättviseskäl”

Från korankravallerna i Sveaparken i Örebro, 16 april 2022. Foto: Privat/Expressen

Högsta domstolen har beviljat en överklagan som fyra upploppsmakare från korankravallerna i Örebro förra året lämnat in. Det innebär att deras fleråriga fängelsestraff nu måste omprövas av Göta hovrätt. Det rapporterar TT.

Anledningen är att Högsta domstolen i mars i år sänkte straffet för två stenkastare som var på plats vid upploppet i Örebro, vilket man menar ger upphov till “starka rättviseskäl” för att även andra som dömdes liknande ska få sina fall omprövade.

De fyra männen i det aktuella fallet dömdes för grovt blåljussabotage, men Högsta domstolen menar att personerna i domarna kan ha hållits ansvariga för saker som utförts av andra personer än dem själva. Detta eftersom hovrättens ursprungliga motivering var att männen agerade i samförstånd med de övriga upploppsmakarna, något som nu HD bedömer inte är ställt utom rimlig tvivel.

“Med beaktande av framför allt Högsta domstolens roll som prejudikatinstans har det ansetts att den förnyade prövningen bör göras i hovrätten” skriver HD i sitt pressmeddelande.

Senaste från Nyhetsbyrån