Gå till innehåll

Ica-affär i mångkulturell förort slopar snabbkassor: “Systematiskt fuskande”

Genrebild. Foto: Google Maps

En Ica Maxi-affär i Göteborgsförorten Angered drogs med svinn på två miljoner kronor per år på grund av “systematiska” stölder av kunder som gick igenom snabbkassorna utan att scanna alla sina varor. När affären i den invandrartäta förorten blev tvungen att lägga ner snabbkassorna såg ägaren Michael Johansson att svinnet nästan helt eliminerades, säger han till Svenska Dagbladet.

“Det är personer med oärliga avsikter och de kan komma varifrån som helst. Det har inget med samhällsklass att göra”, menar Michael Johansson.

“Det har varit ett systematiskt fuskande som vi på ett sätt har tillåtit eftersom man inte har behövt identifiera sig”, säger affärsägaren om snabbkassorna. Efter beslutet att lägga ner de anonyma kassorna i oktober förra året försvann de oförklarliga hålen i varuhyllorna nästan omedelbart, säger han.

Branschorganisationen Livsmedelshandlarna säger till SvD att flera affärer i landet plågas av stora svinnsummor på grund av stölder. Enligt dem handlar det om höjda matpriser och försämrad privatekonomi, som gör kunder mer benägna att stjäla.

I synnerhet köttprodukter är lukrativa stöldobjekt, och det finns andra livsmedelsaffärer i landet som på grund av omfattande stölder beslutat att sluta skylta med dyrt kött i kyldiskar, för att istället låsa in det. Polisen säger till Aftonbladet att det inte är ovanligt att kött stjäls från butiker för att säljas vidare till restauranger.

Enligt Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson är det meningslöst att polisanmäla stölder som sker i snabbkassor, eftersom “det handlar om automatbedrägeri, att man lurar en maskin och inte en människa”.

Senaste från Nyhetsbyrån