Gå till innehåll

"Ingen undre åldersgräns" på RFSL:s "transkollo"

Genrebild. Foto: Getty Images

Statligt sponsrade RFSL:s ungdomsorganisation erbjuder ett så kallat “transkollo” riktat till barn upp till och med 12 år, rapporterar Riks. På sin hemsida skriver organisationen att evenemanget inte har någon undre åldersgräns, utan menar att även väldigt unga barn som “funderar kring sin könsidentitet” har möjligheten att utforska sin sexualitet på deras läger.

“Transkollot” äger rum utanför Linköping, och ska ledas av vuxna transpersoner, samt vuxna personer som är “närstående till transbarn”. Barnen på lägret kan delta i en rad olika aktiviteter, däribland föreläsningar och workshops om att vara trans.

När Riks ringer upp medarrangerande organisationen Transammans och uppger sig vara en förälder som vill anmäla sin femåriga son till lägret, får de veta att ett barn egentligen inte ens behöver ha uttryckt att han eller hon identifierar sig som något annat kön, utan att det är fritt fram att ta dem till det så kallade transkollot ändå.

Psykiatern David Eberhard uttalade sig i Världen Idag 2020 om hur det kan vara hälsovådligt för barn att förstärka deras förvirring kring kön och könsidentitet, och att så kallad könsdysfori hos barn i nästan alla fall är övergående, vad man kallar “plötslig könsdysfori”. Han härleder fenomenet till allmän psykisk ohälsa, och menar att det kan förvärra föreställningen av att vara född i ‘fel kropp’ att få så kallad affirmativ behandling, där man bejakar identitetsförändring.
– Det tyder på att tillståndet kommer till följd av yttre press, som tangerar en form av hjärntvätt, sade Eberhard då.

Socialstyrelsen styrker sambandet mellan könsdysfori och andra psykiska diagnoser, och noterar även att antalet personer som diagnostiserats med könsdysfori mellan 2008 och 2018 ökade med 1 500 procent för kvinnor och 400 procent för män.

Senaste från Nyhetsbyrån