Gå till innehåll

Insekter och vegonorm för skolbarn – riksdagen serverar kött varje dag

Foto: Getty Images

Trots att den offentliga sektorn varit mån om att skolelever ska skippa köttet och börja äta så kallad vegansk mat och insekter för klimatets skull, så lyser ‘framtidens mat’ med sin frånvaro på riksdagens matsedel, vilket sajten Fria Tider var först att rapportera om.

Medan elever på flera skolor i Sverige vissa dagar i veckan endast har veganska alternativ på matsedeln, så kan riksdagens politiker veckan runt istället njuta av viltfärs, köttfärslimpa, kummelfilé, rökt sidfläsk, eller högrev. På en skola i Värnamo å andra sidan ska tisdagens och torsdagens mat ha endast bestått av vitkålspaj, “kebabgryta ala vego”, en lasagne gjord på spenat, eller en köttfärssås där köttet ersatts med linser och baljväxter för “klimatets” skull.

På en skola i Farsta söder om Stockholm serverades det i juni förra året “insektsgranola”, under parollen “Framtidens mat”.

“Det har inte blivit av”, var svaret från riksdagens restaurangsamordning när Fria Tider bad dem kommentera varför insekterna och “vegonormen” inte har hittat sig in på politikernas menyer än.

Senaste från Nyhetsbyrån