Gå till innehåll

Iranier får 14 års fängelse för brutalt knivdåd mot nioårig flicka

Foto: Polisen

Milad Salari, 36, dömdes idag i Göteborgs tingsrätt till 14 års fängelse för mordförsök och grov misshandel, för att ha slumpmässigt attackerat en nioårig flicka och hennes mormor med kniv i mars i år. Enligt rättsmedicinalverket lider Milad Salari inte av en så allvarlig psykisk störning att han måste sättas i rättspsykiatrisk vård, utan kan istället fängslas, rapporterar Dagens Nyheter.

Det var den 2 mars i år som Milad Salari, efter ett besök hos sin psykiatriker, attackerade flickan och hennes mormor i Brunnsparken med en kniv. Flickan skadades så svårt i dådet att hennes inälvor enligt vittnen var synliga. Mot förmodan lyckades man rädda livet på flickan, som var på besök i Sverige och är hemmahörande i Nederländerna. En grupp vittnen grep Milad på platsen och misshandlade honom tills Polisen anlände. Flickans mormor skadades endast lindrigt i attacken.

– Jag bryr mig inte! sa Milad i ett polisförhör när han frågades om flickan han nästan mördade.

Milad Salari kommer ursprungligen från Iran, och är tidigare dömd för bland annat två rån. Enligt uppgifter till Riks misshandlade han en annan morddömd fånge under en tidigare fängelsevistelse. Han ska under en period ha misstänkts lida av schizofreni och adhd, och gick på antipsykotiska läkemedel.
– Dessa gubbar är väldigt obehagliga att ha ute. Förr i tiden hade vi mentalsjukhus och då var de där. Nu har vi dem på stan. Man trodde det skulle gå bra när de tog sina mediciner, men det är väldigt svårt att kolla det hela tiden om de inte vill ta dem, sa hans psykiatriker i polisförhör.

Under utredningen var det inte säkert att Milad Salari med sin historia av psykisk ohälsa skulle kunnat dömas till fängelse för det brutala knivdådet, men nu har rättsmedicinalverket alltså gjort bedömningen att det inte finns någon anledning för honom att inte sitta i ett vanligt fängelse.

Eftersom Milad Salari har svenskt medborgarskap kan han inte utvisas med dagens lagstiftning.

Senaste från Nyhetsbyrån