Den italienska premiärministern Giorgia Meloni, som anklagats från vänsterhåll för att vara en fascist, vill ge ut nästan en halv miljon arbetstillstånd till invandrare fram till 2025, för att åtgärda bristen på arbetskraft, rapporterar brittiska The Telegraph. Hon är mest känd för att annars ta krafttag mot den olagliga invandringen till Italien och Europa över Medelhavet.
Giorgia Meloni har av bland annat Dagens Nyheter utmålats som högerextrem och en arvtagare till Benito Mussolinis fascism. Detta på grund av lösa kopplingar mellan hennes parti Fratelli d’Italia och den fascistiska rörelsen på 1940-talet. Politiskt har hon mest utmärkt sig för att omfamna nationalistisk retorik och sin kontroversiella hantering av migrantbåtar som försökt angöra i italienska hamnar, som när den italienska regeringen i november förra året avvisade ett fartyg med 200 migranter från Afrika, vilket kritiserades av vissa som “inhumant”.
Men när det gäller den så kallade lagliga invandringen har Italien omfamnat en annan väg. Bara i år ska 40 000 arbetstillstånd till arbetskraftsinvandrare utanför EU beviljas, och planen är att antalet beviljade tillstånd ska öka upp till 165 000 år 2025, med ett mål på totalt 425 000 under hela perioden. Anledningen är att Italiens centralbank efterlyser större arbetskraftsinvandring, för att annars inte kunna fullfölja landets ekonomiska återhämtningsplan efter pandemin. Enligt The Telegraph ska arbetstillstånden prioriteras till personer som kommer från länder som samarbetar med Italien för att bekämpa illegal invandring.
Den italienska invandringsvänliga vänstern anklagar nu Giorgia Meloni för hyckleri, då hela hennes politiska program fram tills nu gått ut på att minska invandringen till landet.
Guldålder för migranter under invandringskritiska regeringar
Även i Sverige ser massinvandringen ut att fortsätta, trots att landet numera har en regering som säger sig vilja stoppa den. 2023 ser nämligen ut att bli ett rekordår i invandring, och åtgärder som skärpta krav för medborgarskap och höjda lönenivåer för arbetskraftsinvandring väntas dröja medan de utreds.
Också i Polen, ett land som strider på EU-nivå emot tvångsfördelning av migranter, så har den konservativa och formellt invandringskritiska regeringen numera börjat luckra upp begränsningarna för hur många som får komma in i landet.
Så mycket som 400 000 personer väntas få invandra till Polen, och man riktar främst in sig på icke-européer, skriver Remix News. Muslimer från Centralasien utgör en ansenlig del av den numera inte obetydliga invandringen till landet. Det styrande partiet i Polen, konservativa Lag och rättvisa, utmanas nu högerifrån av ett mer invandringskritiskt alternativ, nationalistiska Konfederation.