Gå till innehåll

Ivar Arpi: Förintelsen utnyttjas för att gynna muslimskt offerskap

Ivar Arpi t.h. Foto: Faksimil Riks

Den intersektionella vänstern har kapat lärdomarna av Förintelsen för att främja islamistiska intressen i väst, menar Ivar Arpi i en lång intervju med Riks. Han menar att det omfattande stödet för till exempel terrorgruppen Hamas grundar sig i teorier om att minoriteten alltid är offer för majoriteten. Han uppger ändå att han är förvånad över hur snabbt stödet för Hamas steg till höjderna efter att gruppen angripit Israel 7:e oktober.

– När de utför det här så är de så glada, de här Hamas-terroristerna. De är stolta, de ringer hem, de filmar sig själva. Och när de paraderar runt de döda eller döende kropparna i Gaza så blir folkmassorna där också själaglada. Som en känsla av allmän eufori, säger Arpi i intervjun. Han menar att rörelser i den politiska vänstern okritiskt har omfamnat islamisk terrorism och grymheter, och i allt väsentligt glömt bort vad antisemitism är för något.

– Du kan vara Palestinavän, du kan tycka att Israels bosättningspolitik är omoralisk, illegitim, att Netanyahus regering borde avgå, att tycka att Palestina ska ha en egen stat, och allt sådant där. Men de här demonstrationerna kom igång direkt. Slagorden kom igång direkt. Svenska akademiker, som är fokuserade på intersektionalitet, “antirasism”, som alla direkt bytte sina profilbilder till palestinska flaggan och försvarade Hamas, fortsätter den borgerliga debattören.

Enligt honom sammanfaller vänsterintelligentians allmänna stöd till Hamas och andra palestinska rörelser med tron på marxistiska teorier om maktstrukturer, kolonialism, och motstånd.

– Att se människor på vänstern framförallt ställa sig bredvid de här människorna så tidigt och börja säga “det är såhär avkolonisering ser ut”, “det är såhär motstånd ser ut”, “hur trodde ni det skulle se ut när man gör motstånd?”, konstaterar Arpi och uppger att han förvånades över hur hastig uppslutelsen kring terrorstämplade Hamas var, redan innan Israel hade besvarat gruppens angrepp mot civila.

Arpi menar att det i Sverige finns en dålig förståelse för vad antisemitism är, trots att kännedom om Förintelsen är i princip obligatorisk för svenskar i det offentliga, och folkmordet är ett stående inslag i undervisningen på flera nivåer.

Idag finns det en statlig myndighet, Forum för levande historia, som grundades specifikt med syfte att förmedla kunskap om Förintelsen till svenska skolelever. Men den svenska vänsterns perspektiv på folkmordet har snedvridit innebörden av händelsen, menar Arpi.

– Den lärdomen man har dragit därifrån är inte att antisemitismen är ett gift som förtär samhällen och kan uppträda på många olika sätt, det uppträdde till exempelvis såhär i Tyskland. Utan det man har tagit med sig är att minoriteter måste skyddas från majoriteten. Och då har successivt den judiska erfarenheten av antisemitismen fasats ut ur berättelsen, förklarar han.

– Paradoxalt har lärdomarna av Förintelsen blivit något som har stärkt muslimska invandrare i deras känsla av offerskap, att det är såhär majoriteten i Europa behandlar oss. Islamofobi har blivit den nya antisemitismen, påstår han.

Senaste från Nyhetsbyrån