Gå till innehåll

Jimmie Åkesson efter brutala mordet: “Kasta internationella konventioner i papperskorgen”

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Pelle Nilsson

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill “förklara krig” mot de kriminella invandrargängen efter dödsskjutningen av en 39-årig man, som mördades framför sin son i Stockholmsförorten Skärholmen på onsdagskvällen. Han dömer ut förslag på fler så kallade fritidsgårdar som en lösning på det importerade våldet.
– Jag är så förbannat trött på det. Jag orkar inte med den debatten, säger Åkesson i
kanalen Riks.

Det var på onsdagskvällen som mannen och hans tolvåriga son var på väg till ett badhus i Skärholmen i södra Stockholm, när de ska ha stött på ett gäng med kriminella ungdomar. Enligt uppgift ska mannen ha försökt stå upp mot gänget som han ansåg bidrog till otrygghet, vilket ledde till att han sköts i huvudet. Mannen dog på plats vid en gångtunnel, där hans son larmade polisen.

På torsdagen skrev Jimmie Åkesson ett inlägg på plattformen X där han kallade argument om så kallade socioekonomiska faktorer som förklaringar på brottsligheten för “unkna”, och föreslog istället att Sverige ska kasta internationella konventioner “i papperskorgen” för att lösa invandrarkriminaliteten.

– Vi kan inte hålla på med finjuridik längre, vi kan inte hålla på och låta internationella konventioner stå över våra egna möjligheter att göra vårt land tryggare, menar SD-ledaren i en intervju på Riks.

– Om det nu innebär att vi måste gå bort från sådant som vi är vana vid i svensk rättstradition, om det betyder att vi måste bryta mot någon flyktingkonvention eller vad det nu kan vara för något så tycker jag att det är underordnat vår egen trygghet, fortsätter han.

Jimmie Åkesson säger att regeringen utreder ett förslag för att åstadkomma återvandring, som han menar är en del av lösningen på kriminaliteten.
– Till exempel vill vi ha ett konkret mål på hur många som bör uppmanas eller stimuleras att återvandra varje år, uppger han, något som han säger att Sverigedemokraterna ska skriva in i regeringens vårändringsbudget.

Jimmie Åkesson gick tidigare på plattformen X också till angrepp mot Stockholmspolitikern Jan Jönssons (L) förslag om fler så kallade fritidsgårdar, samt stöd till skolor och socialtjänst.

“Åk du till en fritidsgård och lek tjuv och polis eller lek i utklädningsrummet, så låter vi verklighetsförankrade människor hantera den katastrof som du och dina gelikar har ställt till”, skrev SD-ledaren i ett svar på det liberala utspelet.

Senaste från Nyhetsbyrån