Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utfrågades om återvandring och medborgarskap i Riks Kvällspasset. Enligt honom är många invandrare endast kvar i Sverige på grund av att deras släkt är här, eller att de lever gott på bidrag.
– Det är den typen av mekanismer som gör att man blir kvar, inte att man egentligen trivs i Sverige, säger partiledaren, och menar att det räcker att “ställa frågan” om återvandring för att personer i så kallat utanförskap ska flytta hem till sina ursprungsländer.
Programledaren Richard Sörman tar också upp ämnet om medborgarskapen, som fortsätter utdelas till låga krav trots att Tidöpartierna gick till val på att höja värdet på svenskt medborgarskap.
– Det går inte att ändra lagen snabbare än vad vi gör, det är i princip omöjligt, förklarar Åkesson om att den nya lagstiftningen dröjer. Han menar också att frågan om ett moratorium, ett tillfälligt stopp för nya medborgarskap, är i princip omöjlig på grund av de lagstiftningsprocesser som krävs. Han bedyrar dock att partierna i regeringen också vill skynda på medborgarskapsfrågan, och att det inte finns något internt motstånd.
– De förstår också varför vi vann valet, säger Åkesson.
Partiledaren får också frågan om så kallat “angiveri”, där personal i den offentliga sektorn kommer att bli tvungna att anmäla personer som befinner sig i landet olagligt. Förslaget har mött kraftigt motstånd från bland annat sjukvårdspersonal, lärare, och bibliotekarier, som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om.
– Jag kan förstå att man är emot det, det är inte deras jobb att vara poliser, svarar Åkesson.
– Men likväl är det en orimlig hållning som Sverige har idag, fortsätter han, och påpekar att sjukhus till exempel har en plikt att låta polisen känna till personer som behandlas för skottskador. Han menar att detsamma bör gälla angående människor som uppehåller sig illegalt i landet.
– Det låter ju hemskt, “angiverisamhälle”. Men ärligt talat, vilket samhälle vill vi ha? Vi har tiotusentals människor som är här illegalt idag. Vi har kommuner som uppmuntrar det genom att ändå erbjuda välfärd till människor som befinner sig här illegalt, fortsätter Åkesson, och kallar det “fullständigt bisarrt”.
Jimmie Åkesson är däremot optimistisk om Sveriges förmåga att utvisa människor ur landet.
– Nu finns det en politisk vilja att verkställa utvisningar, menar han, och nämner bistånd som påtryckningsmedel och “annan diplomati” som verktyg för att tvinga länder att ta tillbaka sina medborgare.
Se också: Brittiskt återvandringsbidrag tveksam effekt – kriminella albaner åker tillbaka illegalt igen