Gå till innehåll

Brittiskt återvandringsbidrag tveksam effekt – kriminella albaner åker tillbaka illegalt igen

Albanska migranter som marknadsför sina äventyrsresor till Storbritannien på TikTok.

Albanien ingick i ett avtal med Storbritannien i december förra året att ta tillbaka sina medborgare som illegalt migrerat till Storbritannien. Utvisade albaner får upp till 1 500 pund för besväret. Men en granskning från BBC visar att många av de utvisade albanerna, varav majoriteten är dömda för brott i Storbritannien, har satt i system att ta emot utvisningspengarna men ändå återvända till Storbritannien.

Utöver den frivilliga återvandringen med pengarna, har Storbritannien också ett system för att utvisa utlänningar dömda till fängelsestraff i landet, i utbyte mot att deras straff förkortas. Dessa två system kombineras ofta i ett försök att bli av med de invandrade brottslingarna. En albansk man som BBC talat med uppger att han dömdes till ett sexårigt fängelsestraff i Storbritannien, men att han endast avtjänade två av åren innan han deporterades tillbaka till Albanien 1 500 pund rikare.

Brittiska regeringen uppger att man sedan avtalet med Albanien lyckats avlägsna över 1 000 olagligt invandrade albaner från landet. Hur många av dessa som kommer att återvända till landet trots detta är oklart.

En procent av världens albanska män kan befinna sig i Storbritannien
Albanska män utgör en stor del av de tusentals båtmigranter som korsar Engelska kanalen från Frankrike för att utnyttja Storbritanniens generösa asylprogram årligen. Enligt BBC anlände över 12 000 albaner till landet på det här sättet bara under 2022, vilket gör dem till den största migrantgruppen, utgörande 28% av alla som illegalt invandrade via båtar. Enligt statistik som BBC hänvisar till kan det totala antalet illegala albaner i Storbritannien utgöra så mycket som en hel procent av Albaniens hela manliga befolkning.

Senaste från Nyhetsbyrån