Gå till innehåll

Jimmie Åkesson: “Skäms ni inte?” – Rasar mot S om invandringen

Jimmie Åkesson (SD) och Magdalena Andersson (S). Foto: Faksimil Riksdagen

Socialdemokratiska företrädare har på senare tid gjort olika uttalanden i media där de tar avstånd från den tidigare migrationspolitiken partiet fört, genom att bland annat mena att det var de borgerliga partierna som låg bakom den. Detta får nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att se rött.
– Skäms ni inte? säger han i riksdagens talarstol, under onsdagens partiledardebatt.

Jimmie Åkesson menar att Tidöregeringen har påbörjat kursvändningen i migrationen, men säger att “läkningsprocessen” från massinvandringen kan komma att pågå i decennier. Han riktar kritik mot Socialdemokraternas svängning i frågan.

– Det har nu plötsligt blivit ett “vi har minsann alltid stått upp för en stram invandringspolitik”. Jag minns faktiskt inte under min politiska gärning de senaste snart 30 åren att jag någonsin hört en socialdemokrat ropa på en stramare invandringspolitik. Trots att de nu påstår att de alltid har gjort det, säger Jimmie Åkesson i riksdagens talarstol.

– Vilka var det i så fall som brunsmetade,  gapade, och skrek fula ord mot alla som försökte säga emot? Jag kan berätta det, det var Socialdemokraterna. Jag vet det för jag var där. Det var mig som ni kallade fula ord istället för att debattera som vuxna, intellektuellt kapabla människor. Sanningen är att Socialdemokraterna i år efter år i den här talarstolen har nedvärderat, spridit nidbilder och lögner om alla som varnat om massinvandring och mångkulturalism, fortsätter partiledaren, och avslutar med en fråga till Magdalena Andersson (S).

– Skäms ni inte över denna totala skamlöshet?

Skyller på Moderaterna
Socialdemokraterna har vid flera tillfällen hänvisat till den moderata invandringspolitiken som grunden för migrationen i Sverige under flera decennier.

“Fri invandring är inte vänster. De som har drivit den mest fria invandringspolitiken i Sverige är ju högern. Det är Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer som gjort det”, sa Magdalena Andersson i en intervju med Expressen i december förra året, med hänvisning till de två politikernas roll i Moderata ungdomsförbundet under 1990-talet, som redan då profilerade sig på att avskaffa Sveriges gränser.

S partisekreterare Tobias Baudin upprepade budskapet i en debattartikel i samma tidning i januari, där han menar att M nästan “knäckte” Sverige genom bland annat invandringspolitiken.

Senaste från Nyhetsbyrån