Gå till innehåll

Joakim Lamotte anklagad för utpressning av SVT och SR

Foto: Joakim Lamotte/Twitter, faksimil SR/SVT.

Journalisten Joakim Lamotte anklagas för utpressning i en SVT-artikel, efter att ha krävt eftergifter från ett kommunalt bibliotek i Olofström för att inte röja namnen på två så kallade dragqueens som biblioteket bokat för en sagoläsningsstund för barn.

– Det där mailet är ett skämt från början till slut. Jag ville se folks reaktioner, svarar Lamotte till SVT.

Artikeln baserades på att Lamotte på sina sociala medier publicerat delar ur en mailkonversation han hade med Olofströms bibliotekschef, där han kräver att biblioteket låter honom ha en egen sagostund, komplett med arvode, om biblioteket inte vill att namnen på de två personer som gestaltar dragqueen-paret “Lady Busty” och “Miss Shameless Winewhore” ska offentliggöras.

Bakgrunden till denna konversation ska ha varit att Joakim Lamotte begärt ut fakturan för dragqueen-föreställningen från Olofströms kommun, men av misstag fått en faktura där namnen på personerna bakom karaktärerna förekom. När bibliotekschefen insåg detta bad hon Lamotte radera den första fakturan han fått.

Både SVT Blekinge och Sveriges Radio publicerade inslag där Lamottes tilltag beskrevs som hotfull utpressning, och intervjuade Olofströms kommunala säkerhetschef. Enligt honom går det däremot inte att polisanmäla Lamotte för agerandet.

"Det är humor som en journalistisk metod för att skapa debatt."
Lamotte själv försvarar beteendet med att det var ett sätt att med humor skapa uppmärksamhet och debatt i frågan om dragqueen-föreställningar för barn. Han meddelar SVT att han i vilket fall som helst inte avser att hemlighålla namnen på “Lady Busty” och “Miss Shameless Winewhore”.

– Jag gör bedömningen efter vad jag anser att det finns för allmänintresse och det kommer jag ta beslut om när jag granskat de här personerna mer ingående. De åker runt helt anonymt och anordnar sagostunder utan att några egentligen vet vilka de är, säger Lamotte till SVT.

Dragqueens för barn omgärdat av kontroverser utomlands
Så kallade dragqueens, vuxna män som klär ut sig till flambojanta och ofta karikatyrartade kvinnor, som läser sagor för barn har förekommit i ett flertal år i i synnerhet USA. Idén anges, liksom i Sverige, vara att lära barn om acceptans för normavvikande beteende, men har ofta kritiserats för att vara ett förtäckt sätt för personer att närma sig barn sexuellt.

I Houston i Texas bekräftades det att en dragqueen-artist som läste sagor för barn på lokala bibliotek mellan 2017 och 2018 var en dömd sexualförbrytare. En brittisk dragqueen fångades på video tidigare i år när han blottade sig och simulerade sexuella poseringar och ljud under ett uppträdande för barn. En annan dragqueen-artist i Storbritannien, som däremot aldrig uppträtt för barn, dömdes 2013 för att ha arrangerat en sexträff med två barn.

Senaste från Nyhetsbyrån