Gå till innehåll

Johan Pehrson (L): Yttrandefriheten hör till “ett annat Sverige”

Johan Pehrson (L) t.v. Muslimska demonstranter i Storbritannien 2015 t.h. Foto: Youtube/CBS News

Sverige bör ändra i ordningslagen så att man kan förbjuda demonstrationer där koranen skändas, säger integrationsminister Johan Pehrson till Svenska Dagbladet.
“När lagen togs fram var det en annan värld och ett annat Sverige”, säger den så kallade liberalen.

Pehrson menar att eftersom det är lagligt för Polisen att neka allmänna sammankomster där det kan uppstå våldsamheter borde man kunna förbjuda även koranbränningar, eftersom de sägs öka risken för terrorattentat mot svenska medborgare.
“Om det finns risk att det blir stökigt och att det krossas glasrutor kan man säga nej, men man kan inte göra samma övervägande om det finns bredare, vassare och mer komplexa hot mot rikets säkerhet, så som det i dag är reglerat”, säger han till tidningen. Han menar att demonstrationsrätten måste anpassas för dagens mångkulturella Sverige.

Samtidigt bedyrar han att Sverige måste bli “bli bättre på att förklara hur ett samhälle kan kombinera religionsfrihet och yttrandefrihet”, utan att förklara hur ett förbud mot islamkritiska demonstrationer gynnar detta. Han konstaterar att det är ett så kallat “integrationsproblem” att det finns människor i Sverige som anser att islamisk lag bör stå över svensk lag.

“Hör och häpna, människor säger saker man blir upprörd över. Välkommen till Sverige, det är så det funkar” försöker Pehrson sammanfatta sin poäng, samtidigt som han vill förbjuda handlingar som vissa folkgrupper kan bli upprörda över.

Senaste från Nyhetsbyrån