Gå till innehåll

Jomshof (SD) om muslimska hoten: “Direkt följd av väldigt naiv politik”

Richard Jomshof (SD) t.v. Koran strax före skändning t.h. Foto: Riks/Pelle Nilsson

Det är på grund av invandringen från den muslimska världen som hoten mot svenskar i kölvattnet av koranbränningarna sker, säger Richard Jomshof (SD), ordförande i riksdagens justitieutskott, i en längre intervju med Riks. Han säger också att man bör tänka en gång till innan man väljer att komma med eftergifter till muslimska länder som ställer krav på Sverige.

Richard Jomshof har kritiserats från vänsterhåll för att i starka ordalag fördömt den muslimska världen och religionen islam, i en rad inlägg på X (före detta Twitter). Starkast reaktion kom från ex-justitieminister Morgan Johansson (S) och ex-statsminister Magdalena Andersson (S), som kräver att regeringen avsätter honom från posten som ordförande för riksdagens justitieutskott.

Jomshof har tidigare kritiserat regeringen för att det kommit på tal att göra ändringar i svensk lagstiftning för att stoppa att koraner skändas, och har sagt att hans parti drar en “röd linje” vid en sådan handling. Samtidigt efterlyser flera politiska profiler en “dialog” med representanter för islam för att mildra relationen mellan Sverige och muslimer, däribland C-ledaren Muharrem Demirok, som själv är muslim.

Vill ha dialog om läget i muslimska världen
– Istället för att ha en dialog om huruvida vi ska inskränka vår demokrati eller inte, så bör vi kanske snarare ha en dialog om den muslimska världen, att försöka demokratisera den, sammanfattar SD-veteranen sin kontroversiella åsikt i intervjun. Han åsyftar bristerna i den muslimska världen för kvinnors och sexuella och religiösa minoriteters rättigheter, och annat så kallat förtryck.

– Vi ska inte backa. Tvärtom, vi ska stå upp för det vi tror på, säger Jomshof, och menar att en dialog om huruvida koranen ska få brännas i Sverige eller inte innebär ett nederlag för demokratiska rättigheter.

Han hänvisar till länder som tidigare varit måltavlor för muslimsk ilska, som Danmark och Frankrike, där karikatyrer av den islamiska profeten Muhammed blev uppmärksammade internationellt. Trots bojkotter och ett flertal terrorattentat så stod man på sig och försvarade rätten att skämta om islam, säger Jomshof, och menar att det är vad även Sverige borde göra.

Migrationspolitiken bakgrund till terrorhot
Apropå terrorhoten mot Sverige säger Jomshof att det är invandringspolitiken som har skapat den.
– Vi har förstört för oss själva. Vi har skapat en väldigt allvarlig situation som en direkt följd av den väldigt naiva politik vi har fört i Sverige nu i några årtionden. Det finns krafter i Sverige, även politiska partier, som har bejakat islamiseringen, och bejakat den sortens krafter och gett dem utrymme, säger han, och menar att en förändring i svensk migrationspolitik är nödvändig för att stoppa utvecklingen.

Senaste från Nyhetsbyrån