Gå till innehåll

Jomshof: “Vi måste bryta sönder det mångkulturella samhället”

Richard Jomshof (SD). Foto: Riks

– Det mångkulturella samhället ska nedmonteras, det måste det göras. Vi måste börja skicka hem och utvisa folk, säger justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) i en större intervju med Riks. Han säger att hans parti pressar regeringen med att sätta fart på paradigmskiftet inom migrationen, och upprepar även att han inte ångrar några av sina uttalanden som kritiserats för att ha skadat relationen till den muslimska världen.

Jomshof står på sig om sina kontroversiella uttalanden om islam och profeten Muhammed. Detta även efter kritik från både höger och vänster, inte minst från oppositionsledaren Magdalena Andersson (S), som menar att SD-politikern bidragit till den så kallade korankrisen.

Han påpekar att det särskilt kritiserade uttalandet om profeten Muhammed var ett svar på en artikel där muslimska ledare hade krävt en dialog med svenska staten om att förbjuda koranbränningar, och tolkar det som att hans kritiker slår dövörat till mot muslimska krav på anpassning av det svenska samhället.
– Det var nästan ingen som förstod att det var ett svar. Och i vissa fall tror jag det var medvetet. Man låter alltså uttalanden mer eller mindre passera när islamister säger att de vill inskränka vår yttrandefrihet, men man ger sig på mig när jag attackerar dem, förklarar Jomshof för Riks.

Han säger också att han ser regeringens plan för att förändra ordningslagen för att försvåra för koranbränningar som ett nederlag för yttrandefriheten. Enligt honom är det att vika sig för de muslimska hoten.
– Jag tycker det. För att då kommer ju den sortens grupper alltid kunna hota med våld, och så kommer det leda till att vi tystnar i vårt land, säger Jomshof.

Vill avskaffa mångkulturen
Richard Jomshof menar att såväl hoten mot yttrandefriheten som kriminaliteten i Sverige är ett resultat av invandringen, och menar att den svenska kulturens tillbakagång i skuggan av migrationen av främmande folkslag är en stor del i varför problemen har uppstått.
– Vi måste bryta sönder det mångkulturella samhället och plocka ner det bit för bit, säger han.

– Sverige hade aldrig blivit Sverige om det inte vore för nationalismen, för att det fanns något som förenade oss kulturellt, historiskt, moraliskt, religiöst, även etniskt, fortsätter Jomshof. Enligt honom håller mångkulturen på att rasera den så kallade gemensamma berättelsen som ligger till grund för Sveriges välstånd, som han menar saknar paritet utanför Norden.
– Raserar vi det, då är frågan om vi kan bygga upp det igen. Jag tror inte det. Det är därför vi måste slåss med näbbar och klor för att bevara det som tagit generationer att bygga upp, säger Jomshof.

Samtidigt menar han att den svenska nationen främst definieras av värderingar och moral, och han menar att varifrån människor än kommer ska de kunna vara en del av det så kallade majoritetssamhället.

– Det här är ingen etnisk fråga. Vill man inte vara en del av majoritetssamhället ska man inte bo i Sverige.

Tror SD kan vinna fler S-röster
Jomshof tror också att det starka opinionsstödet för S bottnar i att förståelsen för vad som är grunden till gängkriminaliteten inte är så stor i samhället som SD och regeringen skulle vilja.

– Socialdemokraterna hade inte haft 37 procent om varenda svensk i det här landet verkligen fattade varför det ser ut som det gör, menar han, och säger att det handlar från regeringens sida om att “nå ut” med kopplingen mellan invandringen och brottsligheten.

– Jag är ganska övertygad om att vi fortfarande kan vinna över en ganska stor grupp socialdemokrater till, säger Jomshof.

Senaste från Nyhetsbyrån