Gå till innehåll

Justitiekanslern: “Utmanar yttrandefriheten” att avslöja pedofiler och dokumentera brottslingar

Foto: Getty Images

Pedofilavslöjarsajten Dumpen har anmälts för förtal ett fyrtiotal gånger, av personer som sidan avslöjat har sökt kontakt med barn online i sexuella syften. Justitiekanslern Mari Heidenborg varnar i ett reportage i Dagens Nyheter för att Dumpens tillvägagångssätt, som tekniskt sett är lagligt, kan leda till att yttrandefriheten inskränks, och kallar det ett “missbruk”.

Justitiekanslern har bland annat hand om förtalsärenden i Sverige, och hon oroas över att Dumpen skyddar sig från förtalsanmälningarna  genom sitt utgivningsbevis. En publikation eller sajt som har ett utgivningsbevis åtnjuter nämligen mer långtgående yttrandefrihet än vad privatpersoner gör. Det är därför mycket osannolikt att staten med nuvarande lagstiftning kan ta till åtgärder mot sajtens verksamhet.

Mari Heidenborg är också kritisk till sidor som Mr Koll och Lexbase, där man enkelt kan söka upp brottsdomar. Hon menar att dessa sidor samt Dumpen saknar “etiska riktlinjer” som stora etablerade medier har, eftersom de inte är anslutna till det så kallade pressetiska systemet. Enligt pressetiska regler måste publiceringen av klandervärda uppgifter om personer vägas mot allmänintresset.

“Den här typen av sajter kan på sikt utmana yttrandefriheten. Det vore inte bra”, säger justitiekanslern till DN. Hon tror att det kan komma skärpningar i yttrandefrihetslagarna för att komma åt pedofiljägarna och de öppna brottsregisterdatabaserna.

“Vad är man gjord av om man inte vågar ta risken? Fängelse för att skydda barn. Det är det värt, annars är man gjord av sågspån och russin”, säger Sara Nilsson, som driver Dumpen tillsammans med före detta elithöjdhopparen Patrik Sjöberg, till DN.

Dumpen avslöjade C-politiker som pedofil
En av de personer som Dumpen avslöjat med försök att sexuellt närma sig barn visade sig vara ordföranden för Centerpartiet i Kungsör, vilket skedde en månad före riksdagsvalet 2022. Politikern hade fallit för en av sajtens medarbetare, när denne utgav sig för att vara ett barn i ett chattrum i syfte att fånga sexförbrytare. Andra personer som Dumpen avslöjat på samma sätt inkluderar en grundskolerektor i Stockholmsområdet.

Senaste från Nyhetsbyrån