Gå till innehåll

Kan tilldelas medborgarskap – 13 år efter att ha slagit ihjäl svensk pensionär

En invandrare vid namn Ahmad Akileh slog 2010 ihjäl 78-åriga Inger i Landskrona, under en dispyt om en parkeringsplats. I veckan har Expressens ledarskribent Sofie Löwenmark uppmärksammat att den idag 36-årige invandraren fått prövningstillstånd för sin ansökan om svenskt medborgarskap.

Mannen har levt i Sverige en längre tid under oriktig identitet, men ska nyligen ha korrigerat sina personuppgifter på Skatteverket, skriver Löwenmark. I samband med att Ahmed ansökt om medborgarskap har Migrationsdomstolen nu beviljat prövningstillstånd för honom att få alla sina vistelseår i Sverige, även de då han levde under oriktig identitet, tillgodoräknade. I Sverige blir man aktuell för medborgarskap efter att ha vistats legitimt i landet under ett antal år.

Ahmed Akileh har inte stött på några hinder för sin medborgarskapsansökan relaterade till att han är dömd för att ha för vållat den 78-åriga Landskronakvinnans död 2010, påpekar Löwenmark.

Även efterlysta och personer under brottsutredning kan beviljas svenskt medborgarskap
2022 uppmärksammades det att den 16-årige armenier som sköt ihjäl ordningsvakten och politikern Fredrik Andersson, 54, på ett gym i Stockholm i mars samma år beviljades medborgarskap under sin efterlysning. 16-åringen ska vid tillfället hans ansökan gick igenom även ha befunnit sig i Armenien, och greps inte i Sverige förrän flera månader senare när han återvänt.

Riks rapporterade i juli 2022 om hur två afghaner beviljades medborgarskap under tiden de utreddes för en våldtäkt. De dömdes senare för brottet, men kunde på grund av sitt nya medborgarskap inte utvisas.

Senaste från Nyhetsbyrån