Gå till innehåll

KD: Förbud mot koranbränningar "oikofobiskt självhat"

Ebba Busch (KD). Foto: Kristdemokraterna/Pelle Nilsson

Trots att regeringen utreder möjligheten att inskränka islamkritiska demonstrationer av “säkerhetsskäl”, så lovar nu Ebba Busch (KD) att hennes parti inte ställer sig bakom ett förbud mot koranbränningar. Detta säger hon i sitt sommartal, rapporterar TT, där hon även kritiserar vad hon menar är hyckleri mellan hur man tillåter kränkningar av islam jämfört med av kristendomen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter undertecknad av Ebba Busch och partiledarna i de andra två regeringspartierna förklaras det att regeringens utredning handlar om att titta på andra europeiska länder, för att ta fram nya regler för när en ansökan om allmän sammankomst ska kunna nekas eller förflyttas av säkerhetsskäl. Regeringspartierna bedyrar att deras förslag inte innebär en grundlagsförändring, och således inte är att betrakta som ett “förbud” mot någonting. De menar att det är fullt förenligt att stå upp för så kallad demokrati samtidigt som man ger statsmakten rätt att ställa in demonstrationer.

Kritiken mot regeringens utredning har varit stark, och såväl samtliga oppositionspartier som Sverigedemokraterna meddelade förra veckan att de inte stödjer den.
”Vi tycker inte att man ska förändra lagstiftning i panik”, sa Rasmus Ling, Miljöpartiets rättspolitiske talesperson, till Svenska Dagbladet.

I regeringens utredning enligt Sveriges Radio ska det ingå en tidsbegränsning för hur länge islamkritiska demonstrationer ska begränsas, när staten bedömer att rikets säkerhet är i fara. Man vill enligt ett utkast också inskränka demonstrationsrätten för endast icke-medborgare — en skiljelinje som är påfallande sällsynt i svensk lagstiftning.

Andra tongångar i sommartalet
I Ebba Buschs sommartal åkallar hon istället demokratiska och nationalkonservativa principer, och spelar ned regeringens oro för att svenska säkerhetsläget förändrats.
– Hur vi nu agerar när vi utsätts för hot definierar vilka vi är – men kanske framför allt vilka vi kommer att bli, säger KD-ledaren i sitt tal.

Hon betonar att hoten och kraven mot Sverige kommer från muslimska ledare i Sverige samt “islamistiska diktaturer” som vill “stärka sina positioner och sprida sina ideologier”.

Busch säger också att om yttrandefriheten, där man ska få kritisera religioner och deras skrifter, inte är förenlig med dessa muslimers "tolkning" av islam — "Då har den typen av islam inte någon plats i Sverige."

Enligt KD-ledaren är det ett hyckleri att samma kränkthet i den svenska samhällsdebatten å muslimers vägnar inte visas för kristna, när deras symboler kränks. Hon nämner flera instanser där bland annat skattefinansierade SVT har "förnedrat Kristus" och hånat krucifix.
– Det är inte logik som driver dem som nu plötsligt vill se någon form av blasfemilagar. Det är just rädsla – och möjligen oikofobiskt självhat, säger Busch.

Senaste från Nyhetsbyrån