Gå till innehåll

KI: Fem kronor billigare diesel väntar

Foto: Getty Images/Trygve Finkelsen

Tack vare regeringens minskande av reduktionsplikten väntas dieselpriset falla med fem kronor per liter, spår Konjunkturinstitutet. Detta rapporterar Aftonbladet. Reduktionsplikten för diesel skrivs från och med årsskiftet ner från 30,5 procent till det som brukar kallas den lägsta tillåtna nivån enligt EU-lagstiftning, 6 procent.

Däremot tror KI att det kan ta tid för sänkningen att reflekteras i priset vid pump. Bland annat när man tidigare försökt förutspå bränslepriser genom förändringar av reduktionsplikten har resultatet varierat stort. Vid de senaste två höjningarna av reduktionsplikten steg priserna olika mycket, trots att reduktionshalten var lika stor båda gångerna.

“Det ska även noteras att på sikt kommer det svenska dieselpriset att bestämmas av Sveriges utsläppsmål och klimatpolitiska åtaganden gentemot EU samt styrkan i och utformningen av den övriga klimatpolitiken”, skriver KI i sin rapport.

Sänkt bränslepris vid pump var ett av Tidöpartiernas mest uppmärksammade vallöften, och som sedermera kritiserats för att vara orealistiskt. Sverigedemokraterna hävdade bland annat att priset vid pump skulle sänkas med tio kronor.

Senaste från Nyhetsbyrån