Gå till innehåll

Klimataktivistgruppen dömd för över 100 brott – “Vital del av demokratin”

Foto: Riks/Återställ våtmarker

Återställ våtmarker, en aktivistgrupp som utför samhällsstörande aktioner för klimatets skull, har över 100 domar mellan sina medlemmar, bara de senaste åren. Det visar en granskning som SVT har utfört.
– Fredlig civil olydnad och fredligt motstånd har alltid varit en avgörande faktor för att skapa stora förändringar genom historien, säger gruppens grundare Helen Wahlgren.

Återställ våtmarker vill, som namnet föreslår, att våtmarker ska fredas från mänsklig utbredning, eftersom de binder koldioxid i marken. På så vis menar man att man kan förhindra jordens undergång.

Gruppen har blivit ökänd för sina aktioner där de sätter sig på motorvägar, och ibland limmar fast sig själva i asfalten. Andra metoder Återställ våtmarker använder är att vandalisera kända klassiska konstverk på museer, där de också brukar filma sig själva. Inspirationen verkar ha kommit från diverse utländska radikala klimataktivistgrupper, som Extinction Rebellion, som också utför liknande handlingar.

Enligt granskningen har 52 medlemmar i gruppen dömts för totalt 105 brott de senaste åren. De vanligaste brotten är sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

– Det är en vital del av demokratin, säger Återställ våtmarkers grundare Helen Wahlgren till SVT om sitt kriminella gäng.

Bränner alla broar för aktivismens skull
SVT har talat med en av gruppens aktivister, Tina, som nyligen dömts för fem fall av sabotage och ett sabotage mot blåljusverksamhet, i samband med hennes aktivism för Återställ våtmarker. Det var vid en vägblockad som hon och flera andra medlemmar i gruppen bland annat försenade två ambulansutryckningar, vilket enligt domen kunde “medföra stora risker för enskilda personers hälsa”.

– Det är värt att riskera mina sociala relationer. Det är värt för mig att riskera min trygga ekonomi, för att människor drabbas idag av klimatkatastrofen, säger Tina till kanalen.

– Mina småsyskon vill inte ha med mig att göra, de pratar inte längre med mig på grund av min aktivism, fortsätter hon.

“Moralisk skyldighet” att blockera ambulanser
På frågan om varför hon och andra Återställ våtmarker-aktivister fortsätter utföra aktioner som sätter andra människor i fara, till exempel genom att hindra blåljusutryckningar, svarar hon bara att människor dör varje dag i en påstådd “klimatkatastrof”.
– Det är min moraliska skyldighet att göra allt jag kan, hävdar Tina i inslaget.

Hon menar att hon istället vill se politiker och makthavare ställas inför rätta och dömda.
– Det är det som utför sabotage varje dag, förklarar hon.

Tina var en av de aktivister som stormade scenen till TV4:s program Let’s Dance i maj för att framföra Återställ våtmarkers budskap. I ett klipp av händelsen som blev uppmärksammat internationellt blev Tinas manliga aktivistkollega knockad av en kamera som hastigt flög in rakt i hans ansikte.

Se också: Återställning av våtmarker gav mer utsläpp

Se också: Nils Bildt stoppad av polisen – Cyklade igenom klimatdemonstration

Senaste från Nyhetsbyrån