Gå till innehåll

Kommun köpte övervärderat vindkraftverk – Förstördes i brand

Sverigedemokraternas gruppledare i Tyresö kommun Per Carlberg. Foto: Faksimil Riks

Kommunfullmäktige i Tyresö köpte ett vindkraftverk på Bösjövarden i Dalarna för 42 miljoner kronor för elva år sedan, som sedan förstördes i en brand. Strax efter köpet hade hela affären nedvärderats med 18 miljoner kronor av en extern revision, rapporterar kanalen Riks.

Enligt Tyresö kommun var det tänkt att vindkraftverket skulle ge Tyresöborna el i över 20 år, men i februari 2020 brann vindkraftverket ner till följd av överhettning i ett av rotorbladen. Det bedömdes då inte ekonomiskt hållbart att fortsätta driva det, och därför sålde kommunen det förstörda vindkraftverket efter en uppgörelse med försäkringsbolaget.

Kommunfullmäktige, där majoriteten utgörs av Moderaterna och Socialdemokraterna, röstade samtliga för köpet av vindkraftverket 2012. Några som var emot projektet var Sverigedemokraterna. Partiets gruppledare i Tyresö Per Carlberg (SD) beskriver projektet som en förlustaffär för kommunen.

– Med facit i hand så vet vi att det var en förlustaffär. Och sedan när det brinner ner och vi får pengar tillbaka, att man inte investerar igen i vindkraften, säger väl en hel del att det var en dålig affär, säger Per Carlberg till Riks.

Carlberg lyfter även fram att om Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade fått bestämma, skulle kommunen ha köpt ytterligare ett vindkraftverk. Han säger att han är glad att det inte hände och att kommunen åtminstone har sparat lite pengar.

Christian Sandström, som är biträdande professor vid Jönköping International Business School, anser att kommuner inte ska investera i vindkraft.
– Dels är det ju mängder av politiska tvister runt alla de här stöden och bidragen. Sen går vindkraften generellt väldigt dåligt och gör stora förluster, säger Sandström.

Han påstår även att kommuner har lättare att hamna i händerna på ett företag som vet precis hur de ska lura dem.

Per Carlberg (SD) menar att kommunen ska lyssna på experterna nästa gång man ska fatta beslut angående köp av vindkraftverk.

– Plakatpolitiken är inte alltid den bästa politiken och lyssna gärna på expertisen. När de säger att det är en dålig affär, så är det förmodligen en dålig affär, säger Carlberg.

Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig

Senaste från Nyhetsbyrån