Gå till innehåll

Kontroversiell tandvård för illegala avskaffas år 2026

Foto: Getty Images

Tandvårdens högkostnadsskydd ska likna det som övrig vård har, meddelar regeringen på en presskonferens på fredagen. Det handlar bland annat om att möjliggöra och prioritera tandvården för äldre personer, vilket också innebär att den närmaste gratis tandvården som asylsökande och illegala invandrare haft i Sverige sedan 2013 avskaffas.

Den borgerliga regeringen under Fredrik Reinfeldt införde en tandvårdsgaranti för 50 kronor, avsedd för personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Nu menar Tidöregeringen att detta var fel prioritet, och att mer istället ska göras för att förbättra munhälsan hos svenskar, i synnerhet hos äldre.

Den nya prioriteringen innebär också att 19–23-åringar inte längre får gratis tandvård, eftersom det inte är där de största munhälsoproblemen i Sverige ligger, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på presskonferensen.

Reformen av tandvården är något som flera av Tidöpartierna gick till val på, och ingår också i Tidöavtalet.

Sverigedemokraternas riksdagsgruppledare Linda Lindberg säger att den nu tillsatta utredningen “arbetar i ett oerhört högt tempo”. Den ska presenteras om ett år, för att därefter bli till lag i Sverige vid årsskiftet 2025–2026.

Senaste från Nyhetsbyrån