Gå till innehåll

Koranbrännaren lämnar Sverige: “Tar bara emot terrorister”

Salwan Momika vid en typisk demonstration oktober 2023. Foto: Pelle Nilsson

Salwan Momika, känd som den uppmärksammade islamkritikern som höll flera manifestationer under förra året där han brände eller skändade koraner, söker asyl i Norge, efter att han nekats överklagan av sitt utvisningsbeslut.
“Sverige tar bara emot terrorister som beviljas asyl och ges skydd medan filosofer och tänkare blir utvisade”, säger Momika till
Expressen.

“Jag älskar Sverige och jag känner mig som en del av samhället. Att vara svensk är inte kopplat till ett papper eller medborgarskap”, hävdar han för Expressen, och fortsätter: “Jag känner att jag tillhör detta samhälle, men tyvärr har Sverige svikit mig”.

Den irakiske islamkritikern, som uppmärksammades inrikes och internationellt för sina manifestationer mot islam under Sveriges utdragna anslutningsprocess till Nato, fick i oktober 2023 besked om att han skulle utvisas till Irak. Hans uppehållstillstånd i Sverige ifrågasattes sedan det kommit uppgifter om att han lämnat oriktiga uppgifter. Ursprungligen ansökte han om tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd 2021, som därefter skulle behövts förnyas efter april 2024, men som nu alltså har dragits in.

Momika har däremot aldrig kunnat utvisas till sitt hemland Irak, eftersom hans islamkritiska demonstrationer gjort honom till en måltavla i den muslimska världen. Enligt Expressen har han ett pris på miljontals kronor och “flera kilo guld” på sitt huvud. Detta utgör enligt Migrationsverket ett så kallad verkställighetshinder.

I Irak har Salwan Momika uppgett en bakgrund som politiskt aktiv inom en syriansk rörelse som stred mot bland annat Islamiska staten.

“Jag ville varna Sverige och Europa för islam och för Koranen. Det är en bok som uppmanar till mord”, förklarar Momika för Expressen som sitt motiv till sin islamkritiska kampanj i landet. Han uppgav till Aftonbladet i en intervju förra sommaren att han ville kandidera till riksdagen för Sverigedemokraterna.

“Jag bestämde mig för att sluta med koranbränningen när jag upptäckte att högerpartier riktade sina angrepp mot muslimska flyktingar”, förklarar han däremot nu för Expressen.

Han uppger att han inte har för avsikt att bränna fler koraner i Norge, men han tror att hotbilden mot honom fortsatt är stor.
“Jag har en känsla av att jag kommer att bli mördad under detta år”, säger han till Expressen.

Senaste från Nyhetsbyrån