Gå till innehåll

Korruption på Migrationsverket: En “viss folkgrupp” har tagit över

Foto: Getty Images/ovjo12/Faksimil Riks

Inkompetens, tystnadskultur, och dominans av en etnisk grupp som anställer sina egna. Det är problem som Migrationsverkets förvar i Märsta dras med, vittnar en anonym anställd om för Riks. Utöver korruption i ledningen lyckas förvaren sällan med sin uppgift att utvisa personer ur Sverige.
– Det är oftare vi släpper ut dem än att utvisningarna verkställs, säger personen i videon.

Migranter som hamnar på Migrationsverkets förvar i Märsta, där de ska bo i väntan på att deras utvisning ska verkställas, lever under hotelliknande omständigheter, berättar den anställde. Allt serveras till dem, och de har fri tillgång till underhållning som spelkonsoler.

– De har det bra. De har inte bråttom hem någonstans. De vet att det bara är en tidsfråga. Det är bara att stå ut på förvaret, leva ett bra liv där, och sedan efter ett tag släppas ut, sammanfattar han tillvaron för migranterna på anläggningen. De utvisningsdömda “kan systemet” och Sverige blir i stort sett aldrig kvitt dem.

– De vet att det bara är att överklaga, vänta in det, bråka lite på flygplatsen så de kommer tillbaka till förvaret, och sedan gör de det två-tre gånger tills beslutet går ut och vi släpper ut dem, förklarar han.

Den anställde pekar på vad han menar är problem i Migrationsverkets ledning, inklusive hos generaldirektören. Men han menar också att ansvariga ministrar ligger bakom ineffektiviteten och korruptionen på förvaret.

Kurder styr allting
Personalen på förvaret är ofta inkompetent och partisk, fortsätter han.

– Det görs ingen bakgrunds- eller säkerhetskontroll på folk som anställs nu. Det är en myndighet där vi får in skummisar. Alla vet om det, säger den anställde, och menar att det exempelvis förekommit att personalen smugglat in narkotika åt de intagna.

Ibland anställs grupper av personer ur samma folkgrupp, som uppenbarligen inte är kvalificerade för jobbet på förvaret. Enligt den anonyma berättaren har irakiska kurder nästan helt tagit över på Märstaförvaret — samtidigt som många som sätts på förvaret också är just irakiska kurder.

– Det är bara en tidsfråga innan någon de känner kommer in där, fortsätter han, och vittnar även om att personer ur vissa folkgrupper anställs i grupp, trots att de saknar meriter för jobbet.
– De har anställt släktingar och kompisar. De är bara där för pengarna och befattningarna.

Enligt den anställde kommer regeringens och Migrationsverkets satsningar på flera förvarsplatser och så kallade “återvändarcenter” inte att lösa några problem, eftersom Migrationsverket blöder kompetent personal på grund av misskötseln. Han meddelar att han själv är på väg att sluta på Märstaförvaret.

Se också: Migrationsverket om återvändandecentren: “Ingen som kallas dyker upp”

Senaste från Nyhetsbyrån