Gå till innehåll

Kriminell utvisas på livstid – Trots 20 år i Sverige

Foto: Getty Images

I en ny dom från Svea hovrätt utvisas en vapenbrottsdömd iranier från  Sverige, trots att han bott i 20 år i landet. Enligt domstolens bedömning var de vanliga bevekelsegrunderna, att mannen har anhöriga, däribland barn, i Sverige inte giltiga. Detta rapporterar Dagens Juridik.

Trots att åklagaren yrkade på utvisning av mannen redan i tingsrätten, där han stod åtalad för grovt vapenbrott och brott mot knivlagen, så lät domstolen honom förbli i landet den gången. Iraniern var försäljare av vapen i kriminella kretsar, och hade totalt fem punkter i belastningsregistret. Enligt Samnytt heter iraniern Zaid Ahmadi och är född 1990.

Eftersom Ahmadi inte angett en så kallad flyktingförklaring under sina 20 år i Sverige betraktades han inte formellt som en flykting, och det fanns därför inga skäl att avslå utvisningsyrkandet på den grunden. Men tingsrätten ansåg däremot att eftersom iranierns familj var bosatt i Sverige och att han saknade band till Iran var det omöjligt att förmå honom lämna Sverige.

Det instämde inte hovrätten i. Där har nu Zaid Ahmadi fått sitt straff uppskrivet, och ska nu alltså utvisas ur landet. Svea hovrätt menar att han saknar kontakt med sina barn, och påpekar att han har ett kontaktförbud med barnens mor. Ahmadi hade även sina föräldrar och flera syskon i landet, men enligt hovrätten utgör detta inte starka anknytningar till Sverige, eftersom han är vuxen.

Zaid Ahmadis utvisning är något så ovanligt som icke tidsbegränsad, vilket betyder att han aldrig någonsin får återvända till Sverige.

Senaste från Nyhetsbyrån