Gå till innehåll

Kritik när problemkommun storsatsar på kulturen – “Prioriterar kärnuppgifter”

Fredrikborgsskolan i Borås. Foto: Faksimil Riks

Vänsterliberala styret i krisande Borås uppgav att man ville satsa på kommunala kärnuppgifter inför 2024 års budget, men istället har det blivit åtskilliga miljoner till den så kallade kulturen. Skolan, som anses vara en av de mest problemtyngda i landet, drabbas samtidigt av nedskärningar. Detta rapporterar Riks.

I budgeten för 2024 sparar S-L-C-MP-styret, det så kallade Mittstyret, in tio miljoner kronor på skolan, trots löften om att satsa på kärnverksamheterna. På grund av nedskärningarna kan det bli svårt för de kommunala skolorna att ens leva upp till skollagen, rapporterar Riks.

Resultatet har blivit upp till 20 stycken varslade tjänster, samtidigt som den kommunala skolan dras med oroligheter i klassrummen. Enligt facktidningen Vi Lärare ligger Borås i topp när det gäller antalet anmälningar om hot och våld i hela landet.

Kritik riktas nu mot att det vänsterliberala styret investerar stort i kulturen, där bara stadsteatern får 30 miljoner kronor. Under 2024 planerar man även att rusta upp entrén till den kommunala konsthallen, för tre miljoner kronor. Ramen för den offentliga kulturen har sett en ökning med över 20 miljoner kronor sedan 2022.

– Trots att vi går 100 miljoner kronor back så väljer man att öka anslagen till vuxenkulturen, samtidigt som man inte skjuter till en enda krona till vår skola. De säger gång på gång att de ska gynna skolor, men man gör andra prioriteringar, säger oppositionsrådet Kristian Silbvers (SD) till Riks.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) avböjer att kommentera prioriteringen för kanalen.

Senaste från Nyhetsbyrån