Gå till innehåll

L vill ha permanenta Nato-trupper i Sverige

Johan Pehrson (L). Foto: Aftonbladet/Getty Images

Främmande trupper ska permanent få uppehålla sig i Sverige efter landets Nato-inträde, anser Liberalernas partistyrelse. Förslaget kommer dyka upp på partiets landsmöte senare i höst, rapporterar Sveriges Radio. Regeringen och riksdagen har å sin sida endast öppnat för “tillfälliga” Nato-trupper.

Gotland och Luleå bedöms av Liberalerna som lämpliga platser att bygga militärbaser åt främlingar på.

– När Sverige nu, förhoppningsvis snart, tar steget fullt ut in i Nato, så ställs hela den svenska försvars- och säkerhetspolitiken om. Det innebär också att då kommer vi att ha en helt annan uppgift i vår del av världen, i vår del av Nato. Det kommer att innebära, som vi ser det, ett behov av att ha permanenta Nato-baser, säger partiledaren Johan Pehrson till SR.

Enligt partiet borde främmande truppers närvaro i Sverige inte vara begränsad till perioder när man faktiskt aktivt behöver försvara landet, utan även i fredstid.
– För att försvara friheten, hävdar Johan Pehrson.

Enligt honom krävs det för att få “verklig kraft” i försvaret av Sverige, som han menar är hotat av Ryssland.

I vissa länder där amerikanska trupper har en närvaro under Nato-flagg, så står värdlandet för kostnaden, till exempel i Polen. Liberalerna nämner ingenting om vad det förväntas kosta Sverige att husera tusentals främmande soldater i landet.

Senaste från Nyhetsbyrån