Gå till innehåll

Magdalena Andersson: Ingen “som helst grund” kalla Jamal El-Haj säkerhetsrisk

Foto: Expressen/Aftonbladet

Socialdemokraternas partiledare slår tillbaka Gulan Avcis (L) påstående att riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) utgör en säkerhetsrisk, som hon menar saknar grund och är en “rökridå för att dölja ett politiskt misslyckande”. Detta trots att hennes egna parti strax före valet själv höll en presskonferens där de på liknande sätt utmålade Sverigedemokraterna som en säkerhetsrisk.

“Att hävda att vår riksdagsledamot är en säkerhetsrisk, det är en väldigt allvarlig anklagelse som de inte har kunnat presentera någon som helst grund för”, säger Andersson i en intervju med Aftonbladet.

Det var i en debattartikel i Expressen 31 maj som Gulan Avci kallade Jamal El-Haj (S) för en “nyttig idiot för Hamas” och en säkerhetsrisk, efter att han deltagit på en palestinsk konferens med kopplingar till terrorstämplade Hamas. El-Haj sitter även i riksdagens utrikesutskott. Magdalena Andersson påstods därefter i samband med en debatt i SVT ha konfronterat Gulan Avci och hotat stämma henne för förtal.

“Det är bara trams”, säger nu Andersson om påståendet till Aftonbladet. Hon menar att ryktet om att hon hotat stämma Avci för förtal är påhittat för att flytta fokus från vad hon menar är regeringens misslyckanden med hushållens ekonomi och inflationen.

S i september 2022: SD “utgör en säkerhetsrisk”
Socialdemokraternas Anders Ygeman och Peter Hultqvist höll bara dagar före riksdagsvalet en presskonferens där de anklagade Sverigedemokraterna för att ha kopplingar till Ryssland, och på så vis utgöra en säkerhetsrisk i regeringsposition. Inga belägg för anklagelserna presenterades.

Kritiken var hård från de dåvarande oppositionspartierna. “Diktaturfasoner inför öppen nivå”, kallade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson det utspelet då.

Senaste från Nyhetsbyrån