Gå till innehåll

Malmölärare jämför Tidöavtalet med Nazityskland

Foto: Facebook/faksimil Riks

En gymnasielärare på Paulieskolan i Malmö har ägnat lektionstid åt att försöka övertyga sina elever om att statsminister Ulf Kristerssons regeringssamarbete med Sverigedemokraterna är en spegling av vad den tyske politikern Franz von Papen gjorde, när han allierade sig med Adolf Hitler i den tyska regeringsbildningen 1933.

Läraren, som heter Andreas Berg och är aktiv inom diverse socialdemokratiska föreningar i Malmö, ska bland annat ha visat bilder på sin historieundervisning där han jämfört den moderate statsministern med sin påstådda tyske like, och kallat honom för “Ulf von Papen”, “en maktgalen liten tokhöger-fascist”. En bild på Franz von Papen tillsammans med Adolf Hitler sattes också i relation till en bild på Ulf Kristersson tillsammans med Jimmie Åkesson, framgår av fotografier som uppges vara tagna under en av Andreas Bergs lektioner.

Enligt källor till Riks har Andreas Berg en historia av att starkt kritisera Sverigedemokraterna i sin roll som lärare, och han ska också ha likställt nationalism med rasism. Han vill inte kommentera sina uttalanden för kanalen, men Paulieskolans rektor uppger å sin sida att lärarens agerande ska utredas.

Senaste från Nyhetsbyrån