Gå till innehåll

Man som dödade med kniv frias från mord – “Nödvärn”

Foto: Getty Images

En man höggs till döds under ett bråk i en lägenhet i Husby, i en händelse som ägde rum i oktober 2021. En 40-årig man som först åtalades för mord har nu friats både av tingsrätten och av hovrätten, därför att våldet ansågs av båda domstolarna ha varit berättigat självförsvar. Detta rapporterar Dagens Juridik.

Den 40-årige mannen var på besök hos sin bror i Stockholmsförorten Husby, där han hamnat i ett bråk med en tredje man som befann sig i lägenheten, efter att ha frågat om en våldtäkt som den tredje mannen ryktades ha begått. Samtliga av männen var påverkade av alkohol och narkotika, och det tumult som uppstod utgjorde ett så pass stort hot mot den 40-årige mannen att han behövde hugga ihjäl den aggressive tredje mannen med en kniv, bland annat med hugg riktade mot halsen.

Både tingsrätten och hovrätten köpte 40-åringens förklaring att den nu döde mannen hade för avsikt att döda honom. Efter att våldtäktsryktet togs upp hade mannen blivit “galen”, och angripit både fysiskt och verbalt, med dödshot, könsord, och svordomar. 40-åringen kände efter en stunds brottning genom lägenheten med mannen att han behövde rädda livet på sig själv, och tillgrep därför en kniv och högg honom i halsen. Mannen var på grund av sitt påverkade tillstånd till en början obrydd av sina livshotande skador, men tappade till slut medvetandet och förblödde. 40-åringen och hans bror lämnade därefter lägenheten för att tillkalla polis.

Den döde mannen var tidigare bland annat dömd för dråpförsök med en kniv, och hade en historia av drogutlösta psykoser där han beväpnade sig med kniv, vilket vägde in i domstolarnas bedömning av att 40-åringen hade agerat i nödvärn.

I vanliga fall anses knivvåld mot vitala kroppsdelar vara oförsvarligt enligt domstolarna, men i det här fallet bedömde rätten att de dödande huggen mot halsen inte var “uppenbart oförsvarliga”. Mordåtalet ogillades därför, och 40-åringen går fortsatt fri.

Senaste från Nyhetsbyrån