Gå till innehåll

“Mångkulturellt bokslut”: SD vill utreda totala kostnaden för invandringen

Mattias Bäckström Johansson (SD). Foto: Pelle Nilsson

Tidöregeringen vill sätta en siffra på vad massinvandringen av människor från tredje världen har inneburit för Sverige ekonomiskt och socialt. Konjunkturinstitutet (KI) har fått i uppdrag att göra en beräkning av inkomsterna och utgifterna, rapporterar Aftonbladet.

Tidöavtalet håller på att omförhandlas mellan partierna, och ett av de nya projekten som ska ingå i regeringens prioriteringar är att beräkna den moderna invandringens kostnadsutveckling över tid. Detta ska göras bland annat efter ursprungsland, för att se vilken typ av migration som varit mest respektive minst gynnsam för landet.

“Det är klart man måste ha med det som en parameter, invandrare som grupp är inte ett homogent kollektiv utan det finns olika förutsättningar”, säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson. Kalkylen ska även innehålla en framtidsprognos, och tjäna som styrmedel för utformning av en ny migrationspolitik.

“Har man varit kommunpolitiker så vet man exakt vad ett barn i förskola kostar, vad äldre som bor på somatiskt boende kostar, exakt ned på individnivå. Det är klart att det är viktigt med en parameter om man ska utforma en kostnadseffektiv politik”, säger Bäckström Johansson.

I en rapport som Sverigedemokraterna själva tog fram inför valet 2022, där man räknade på mångkulturens pris mellan åren 2007 och 2021, konstaterade partiet att siffran låg på drygt 1 300 miljarder kronor. Denna rapport sågades sedermera av så kallade forskare.

Senaste från Nyhetsbyrån