Gå till innehåll

Mediemätaren: Socialdemokraterna svenska mediers favoritparti

Foto: faksimil Sveriges Radio

Socialdemokraterna är kungar i svensk media, enligt Sveriges Radios och Kantar Sifos Mediemätaren. Där dominerar partiet i antalet “positiva” omnämningar i tidningar och media för första kvartalet 2023, medan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna befinner sig i botten. Även Vänsterpartiet har fått sig en törn av svensk media, och hade fler “negativa” omskrivningar än positiva.

Detta trots att mätningen också visar att ämnena lag och ordning samt migration, frågor där Socialdemokraterna aldrig får högt betyg av väljarna, var de mest förekommande ämnena i nyheterna. Socialdemokraterna var det enda partiet med en övervikt på positiva omnämningar, och SR skriver om Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas placering att “allmänheten aldrig tidigare upplevt ett så negativt nyhetsflöde för dessa två partier.”

Socialdemokraterna omtyckta av media
Socialdemokraterna lyckas ofta hålla sig på den “positiva” halvan av Kantar Sifos sammanställning för media och tidningar, även när det blåser kring dem i opinionen.

Vid mätningen som gjordes i slutet av valåret 2022 var Socialdemokraterna liksom nu ensamma med ett “positivt” resultat. Även i Mediemätaren för sommaren 2022, när korankravallerna och Sveriges misslyckade ansökan till Nato var bland de största ämnena, lyckades det då regerande partiet hålla en överlag positiv bild i media.

Till och med i Mediemätaren för första kvartalet 2021, som gjordes vid en tid då Socialdemokraterna låg under sitt redan ovanligt låga valresultat på 28%, hade partiet fler positiva än negativa omnämningar.

Senaste från Nyhetsbyrån