Gå till innehåll

Anders Thornberg vägrar svara på frågor om stoppade koranbränningar

Anders Thornberg. Foto: Getty Images/faksimil SVT

Miljöpartiets ledamot i justitieutskottet och i riksdagens polisiära insynsråd Rasmus Ling kräver svar från rikspolischefen Anders Thornberg angående att polisen påstås ha stoppat fullt lagliga islamkritiska demonstrationer efter politisk press. Ling vill veta om Sveriges Nato-ansökan och relationen till Turkiet var avgörande när polisen förbjöd koranbränningar.

Det var i samband med en granskning av Dagens Nyheter som polisen menade att man hade politisk press på sig för att förbjuda koranbränningar. Rikspolischefen har emellertid avstått från att kalla till ett extramöte i det polisiära insynsrådet för att diskutera frågan om vad för politiska påtryckningar man menar att man fick. Det var dessa påtryckningar som ledde till att man nekade demonstrationstillstånd till ett antal islamkritiker, däribland Rasmus Paludan.

– Har det förts diskussioner som rör Nato-processen kopplat till det här? Det är en fråga, säger Rasmus Ling till TT. Han tycker att rikspolischefen duckar sitt ansvar när han inte vill svara på frågor, och tänker begära att Thornberg istället kommer till justitieutskottet efter att han vägrat diskutera saken i insynsrådet.

Turkiets president Erdoğan, som ser ut att ha en mycket stor chans att gå vinnande ut ur det pågående turkiska valet, har tidigare sagt att han kommer vägra Sveriges inträde i Nato om koranbränningar fortsätter.

Miljöpartiet är tillsammans med Vänsterpartiet de enda riksdagspartierna som har motsatt sig svenskt Nato-medlemskap.

Senaste från Nyhetsbyrån