Gå till innehåll

Mordmisstänkt somalier hade rymt från SIS-hem

Ali "Biggie" Said. Foto: Polisen/Getty Images

Ali Said, 19, häktades i slutet av maj misstänkt för ett mord på en jämnårig man i Landskrona. Nu avslöjar Riks att somaliern vid tillfället för mordet var på rymmen från SIS-hemmet Sundbo utanför Fagersta, där han avtjänade ett straff för en lång rad brott.

Ali Said, i vänskapskretsar kallad “Biggie”, hade placerats på boendet utanför Fagersta efter en rad omflyttningar från andra SIS-hem. Enligt Malmös socialtjänst rör det sig om ett tiotal olika ungdomshem i landet, inklusive en egen lägenhet. Anledningen ska ha varit att Ali Said återkommande misskött sig under sina vistelser, och bland annat begått narkotikabrott, samt vid ett tillfälle ertappats med en stor machete.

Enligt Riks är somaliern, som fick svenskt medborgarskap 2016, dömd för flera våldsbrott, men har alltid dömts till ungdomsvård, ibland kombinerat med ungdomstjänst. I en placeringsutredning bedöms Ali Said lida av “svårt trotssyndrom” och “svag begåvning”. Han flyttades till en så kallad “stängd avdelning” på SIS-hemmet i Sundbo i september 2021, därifrån han alltså rymde innan han nu häktats som mordmisstänkt.

Senaste från Nyhetsbyrån