Gå till innehåll

“Nazist”-stämplande vänsteraktivist åtalas för förtal

Mathias Wåg vid rättegången. Foto: Riks

På tisdagen började rättegången mot vänsterjournalisten och AFA-grundaren Mathias Wåg, som åtalas för att ha kallat en man för nazist.

Bakom stämningen mot Wåg står Förtalsombudsmannen, en organisation som bidrar med juridiskt stöd till personer som falskeligen utmålats som högerextrema på sociala medier. Enligt Riks har Förtalsombudsmannen framgångsrikt drivit ett förtalsmål tidigare, där en person dömdes till att betala ett skadestånd på 20 000 kronor för att ha använt kränkande epitet mot en annan person.

Från Insikt24:s bevakning av rättegången i Stockholm syns den åtalade Mathias Wåg bete sig till synes hotfullt mot en kvinnlig journalist som var på plats för att rapportera om fallet, innan han avbröts av en säkerhetsvakt.

Förtalsombudsmannen startades tidigare i år av Insikt24-journalisten Christer Peterson, och jämförs av Riks med en liknande organisation, Näthatsgranskaren, som ägnade sig åt att stämma personer, främst pensionärer, i kommentarsfält på sociala medier för hets mot folkgrupp. Näthatsgranskaren, som drivs av vänsteraktivisten Tomas Åberg, åtnjuter ett årligt stöd på 2,1 miljoner kronor från bidragsmyndigheten MUCF.

Senaste från Nyhetsbyrån