Gå till innehåll

Nobels PK-praxis avskaffas: Jimmie Åkesson åter inbjuden – “Tyvärr är jag upptagen den dagen”

Foto: Getty Images/Riks

Nobelstiftelsen har avskaffat den praxis man haft vid tidigare utdelningar av det prestigefyllda priset, där man årligen meddelat att SD-ledaren Jimmie Åkesson är portad från den internationella höjdarfesten. Tanken är att Åkesson ska övertygas till att bli en globalist, framgår det av motiveringen som stiftelsen lägger fram.
– Det finns många politiska krafter i Sverige och världen som behöver lyssna på Nobelbudskapen, förklarar Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, till Sveriges Radio.

– Vi önskar att motverka tendensen till att man delas upp i sfärer där dialog mellan oliktänkande reduceras, hävdar vd:n också, efter att Sveriges numera näst största riksdagsparti varit portat från Nobelfesten i över tolv år.

Jimmie Åkesson själv är måttligt tacksam för beslutet.
“Tyvärr är jag upptagen den dagen”, skriver han i en kommentar på Facebook där han uppmärksammar SR:s reportage. SD-ledaren har tidigare syrligt kommenterat Nobelstiftelsens återkommande portande med att han aldrig varit intresserad av att gå på festen till att börja med.

Utöver Jimmie Åkesson hoppas Nobelstiftelsen även att ambassadörerna från Iran, Ryssland, och Vitryssland ska dyka upp på årets fest. Länderna var portade från den politiskt korrekta festen förra året.

Senaste från Nyhetsbyrån