Gå till innehåll

Nu olagligt att delta i terrororganisationer – Advokat: “Riskerar träffa de goda krafterna”

Foto: Getty Images

– I Sverige finns en lång tradition av att jobba med grupper som är förtryckta, och den här bestämmelsen riskerar att träffa de goda krafterna, säger advokaten Mikael Westerlund, styrelseledamot i Svenska avdelningen av Internationella Juristkommissionen, i Sverige Radio om den nya lagen mot deltagande i terrororganisationer som träder i kraft idag.

– Men det här riktar sig ju mot terrororganisationer ändå, hur får man in goda krafter i det, menar du? frågar SR-reportern advokaten efter hans invändning mot lagen.

– I lagrådets yttrande använde man ANC (African National Congress, Sydafrikas sedan 1994 regerande parti som var terrorklassat av bland annat USA, red. anm.) som exempel, alltså att allt det arbetet som hundratusentals människor bedrev i Sverige, Sveriges statsminister ingick i det, där det handlade om att främja, stärka, eller understödja ANC, det hade ju träffats av den här straffbestämmelsen, menar Mikael Westerlund.

Han säger att flera lagliga instanser och organisationer i Sverige, förutom Lagrådet även Advokatsamfundet, anser att den nya terrorlagen är otydlig, och kritiserar orden “främja, stärka, eller understödja terrororganisationer” som de står skrivna i lagen för att vara “luddiga”.

– De flesta av de här organisationerna vi talar om är ju grupperingar som andra aktörer pekar på och säger det där är en terroristorganisation. Själva säger de ju att det är vi inte alls, vi vill bara bevaka en viktig politisk fråga, påpekar Mikael Westerlund. Han menar att lagen, som ursprungligen började beredas för att komma åt personer som deltog i Islamiska statens härjningar i Mellanöstern, har paketerats om för att tillfredsställa Turkiet, som ställt krav på Sverige att skärpa lagstiftningen mot terrorism för att få tillåtas uppgå i Nato.

– Är det rimligt att en person som anordnar ett möte i Stockholm, och kokar kaffe och kanske bjuder på lite mackor, ska dömas för ett brott som heter Deltagande i en terroristorganisation? Från min sida menar jag att det är helt orimligt, anser advokaten, tydligt anspelandes på diverse kurdiska organisationer med påstådda kopplingar till terrordåd i Turkiet,  som har fritt spelrum i Sverige.

Senaste från Nyhetsbyrån