Gå till innehåll

“Ny tradition”: Prideflaggor på Sagerska palatset

Foto: Getty Images

Statsminister Ulf Kristersson (M) har låtit dekorera statsministerbostaden Sagerska palatset i centrala Stockholm med regnbågsflaggan, som en hyllning till den homosexuella livsstilen under den så kallade prideveckan. Detta rapporterar Expressen.

“Vi vill uppmärksamma Pride och den här veckans betydelse för vårt öppna samhälle. Allas rätt att leva som den man är, och älska vem man vill”, säger Kristersson i ett uttalande. Statsministern hyllar också den förre moderate statsministern Fredrik Reinfeldts beslut att gå i den så kallade prideparaden år 2014, som han kallar “historiskt”.

Nu vill Kristersson att det årliga högtidlighållandet med regnbågsflaggan, som används av intressegrupper för sexuellt avvikande personer, på Sagerska palatset ska bli en “ny tradition”.

Prideflaggan hissas på nytt i Sölvesborg
Den aktivistiska regnbågsflaggan har nu även hissats utanför Sölvesborgs stadshus, rapporterar SVT.

Uppmärksammandet av vänsterhögtiden pride pausades under det Sverigedemokraterna-ledda styret i kommunen som inleddes 2019, men har nu alltså återupptagits sedan Sverigedemokraterna kuppats bort från styret av sitt före detta samarbetsparti Moderaterna i början av 2023.

“Det är en symbolhandling för kärlek och allas lika värde, dessutom är det Stockholms Pridevecka som väl brukar ses som den officiella veckan” säger Birgit Birgersson-Brorsson (S) till SVT. Flaggan ska vaja utanför stadshuset fram till lördagen den 5 augusti.

Senaste från Nyhetsbyrån