Gå till innehåll

Per Bolund avgår som Miljöpartiets språkrör

Per Bolund (MP). Foto: Pelle Nilsson

Per Bolund kommer avgå från både språkrörsposten och riksdagen vid Miljöpartiets kongress i november, säger han till Dagens Nyheter.
– Jag har jobbat med rikspolitik i mer än 20 år. Jag kände att om jag skulle göra någonting annat i livet så är det ett bra tillfälle nu, säger han till tidningen.

Bolund är självkritisk till att hans parti aldrig lyckades vinna väljare på klimathysterin, som nådde sin topp med aktivisten Greta Thunbergs ständiga mediaövervakning. Istället balanserade partiet ständigt på riksdagsspärren. Men Per Bolund säger till DN att han ändå tycker att partiet verkar ha gjort sig uppskattat av svenska folket, eftersom de gjorde ett lyft före valet och landade på 5,1 procent av väljarstödet när vallokalerna hade stängt.

Han förstår sig inte på kritiken som Miljöpartiet fått utstå på grund av sin bränslepolitik, och hur människor i synnerhet på landsbygden anser att den gjort deras vardag svårare.
– Man har ju försökt utmåla oss som ett förbudsparti när det vi vill göra är snarare att öppna dörrar för människor. Vi försöker inrikta vår politik på att göra livet här och nu lättare för människor, förklarar Bolund.

Han säger även att han tycker debattklimatet i Sverige har utvecklats till det sämre under hans 20 år i politiken.
“Människor går förbi och skriker ’landsförrädare’” berättade han för Aftonbladet i juni i år.

Senaste från Nyhetsbyrån