Gå till innehåll

Polisen rundade lagen för att stoppa lagliga koranbränningar

Foto: Getty Images

Enligt en granskning av Dagens Nyheter så har polismyndigheten i Sverige medvetet bekämpat yttrandefriheten genom att stoppa bland annat Rasmus Paludans koranbränningar, även när de fått fel i domstol – tio olika gånger. Polismyndigheten menar å sin sida att de fått press från regeringen för att runda lagen.

Polisen i ett flertal olika städer där aktivisten Rasmus Paludan ansökte om tillstånd för sina demonstrationer ska ha angett svepskäl för att stoppa den svensk-danske islamkritikern. Till exempel hänvisade de upprepade gånger till att det kunde störa ordningen och uppstå våldsamheter, även fast förvaltningsrätter runt om i landet ansett det vara tydligt att det endast gäller om det är demonstranten själv som bidrar till våldet.

Andra gånger avslog polisen Paludans ansökan genom att hänvisa till tidsbrist, som inte heller domstolarna köpte, varken i Malmö, Falun, eller Uppsala.

Motiveringen att kringgå lagen ska ha varit att polisen såg sig som oförmögen att hantera fler situationer liknande korankravallerna runt påsken förra året. Man ansåg även att fortsatta koranbränningar kunde göra Sverige till en måltavla för terrorister.

Polisen hävdar press från regeringen
Enligt DN:s källor ska polisen ha fått politisk press från regeringen, både den dåvarande S-regeringen under 2022, och från den borgerliga regeringen under demonstrationen utanför den turkiska ambassaden i januari 2023. Både förre justitieminister Morgan Johansson (S) och nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer (M) förnekar dock för DN att de lagt sig i polisens beslutsfattande.

Senaste från Nyhetsbyrån