Gå till innehåll

“Tillfälliga” avlyssningen blir permanent

Foto: Getty Images/P. Kijsanayothin

2020 infördes möjligheten för polisen att läsa av data på folks mobiler, datorer, och mailkonton. Lagen, som formellt är till för att bekämpa den invandrade gängbrottsligheten, togs fram för att vara tillfällig, men är nu på väg att göras permanent. Detta rapporterar SVT.

Eftersom den anses mycket integritetskränkande sattes ett slutdatum på sista mars 2025 för lagen. Men nu har en statlig utredning gjort bedömningen att svenska myndigheter för all framtid ska kunna hacka sina medborgares elektronik för att läsa meddelanden och annan data.

“Det är klart att det är bra att svenska polisen kan avlyssna kriminella. Men samma verktyg kan utnyttjas av totalitära regimer för att avlyssna meningsmotståndare. Det är svårt att säga rakt av om det här är ett bra eller dåligt fenomen”, säger Leif Nixon, it-säkerhetsexpert, till SVT.

Enligt Nixon finns det mjukvara som endast kräver att ett meddelande skickas till en telefon för att avsändaren sedan ska ha full tillgång till dess interna system, och sådan ingår i polisens befogenheter att använda.

Enligt Svenska Dagbladet önskar polisen även utreda om det kan vara lagligt för dem att slå på kameran på en telefon eller dator de hackat, för att kunna se vem det är som använder den.

En person måste vara misstänkt för ett brott för att kunna bli avlyssnad. Totalt fick polisen tillstånd att avlyssna 365 personer under 2022, men av dessa hackningar var det endast 23 procent som ledde till ett åtal, skriver SvD.

Se också: EU:s massövervakning bromsad – Alla partier röstade för urvattning

Senaste från Nyhetsbyrån