Gå till innehåll

Regeringen inrättar återvändandecenter: "Hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej"

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M)/Genrebild. Foto: Regeringen/Getty Images

Sverige ska få ett "effektivt återvändande" av migranter som fått avslag på sina asylansökningar, med hjälp av ett så kallat återvändandecenter, som regeringen meddelar att de gett order till Migrationsverket att bygga. Detta säger migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) tillsammans med företrädare från samtliga av Tidöpartierna på pressträff idag.

– Under förra året var det cirka 74 procent av de asylsökande som fick avslag på sin ansökan, och därmed också ett utvisningsbeslut. Det betyder att en stor majoritet av de asylsökande behöver återvända, säger Maria Malmer Stenergard (M). Enligt Migrationsverket var det endast 39 procent av de som fått beslut att de behövde lämna landet som faktiskt gjorde det, fortsätter migrationsministern.

– Det är hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej på riktigt, förkunnar hon. Därför kommer regeringen med omedelbar verkan att inrätta ett center där man kan samla personer som fått avslag på sitt uppehållstillstånd.

Idag huseras utvisningsdömda personer  på olika sorters särskilda boenden i landet, men endast en kort tid innan de faktiskt lämnar landet, förklarar politikerna. Tanken är att återvändandecentret ska husera personer oavsett var i återvändandeprocessen de befinner sig, alltså omedelbart från och med det att de fått avslag på sin ansökan, fram tills det att de stiger ombord ett plan hem. Detta för att minska risken att utvisningsdömda går under jorden.

Maria Malmer Stenergard (M) säger dock att förrän lagen om eget boende (Ebo) avskaffas, så kan man inte tvinga utvisningsdömda att bo på Migrationsverkets anläggningar. Hon säger att regeringen arbetar intensivt med att avskaffa lagen, men kan inte ge någon tidsplan.

Senaste från Nyhetsbyrån