Gå till innehåll

Regeringen låter ISIS-barnen bli kvar i Syrien: “Föräldrarnas ansvar”

Utrikesminister Tobias Billström (M) t.v. Bild från ISIS-propagandafilm t.h. Foto: Pelle Nilsson/Faksimil Wall Street Journal

Åtminstone fem stycken så kallade ISIS-barn med mammor, som reste till Irak eller Syrien för att ansluta sig till terrorsekten Islamiska staten under 2010-talet, är fortfarande kvar i fångläger i Syrien. Nu meddelar regeringen att man inte tänker låta dem komma tillbaka till Sverige.
– De har frivilligt valt att åka dit för att ansluta sig till IS, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till
TV4.

Bland de en gång i tiden över 70 000 fångarna som togs efter Islamiska statens fall 2019 fanns uppemot 50 stycken kvinnor och barn med svenska medborgarskap, skriver kanalen. Vissa av dem har sedan 2021 utvisats till Sverige av de lokala kurdiska myndigheterna, där de hamnat hos Socialtjänsten. Men nu sätter regeringen stopp för återvändandet.

– Vi kan inte försätta det här landet, när vi har ett läge med ett allmänt ökat säkerhetshot, inför en situation där vi spär på detta genom att ta hit människor som kan begå terrordåd på vårt territorium, säger utrikesministern. Han hänvisar bland annat till att det förekommer radikalisering av redan militanta muslimer i de grymma fånglägren.

– Flera har larmat om att minst ett av barnen är mycket undernärt och vid dålig hälsa. Men om ett svenskt barn dör i lägret, ligger ansvaret hos föräldrarna, fortsätter Tobias Billström.

Flera ISIS-veteraner som återvänt till Sverige har, trots att de utgjort säkerhetsrisker, lyckats finna jobb på bland annat skolor och fritidsverksamheter, avslöjade Expressen förra hösten. Åtminstone vissa av personerna är svenskar som konverterat till islam.

Senaste från Nyhetsbyrån